Volledig scherm
Een scootmobiel op weg onder winterse omstandigheden. © Jan Ruland van den Brink

Scootmobiel en rolstoel krijgen eigen werkplaats in Aalten

AALTEN - In Aalten wordt een eigen werkplaats ingericht voor de honderden rolstoelen en scootmobielen die de gemeente beschikbaar stelt. De werkplaats moet zorgen voor een betere service en enkele werkplekken opleveren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De nieuwe aanpak kan ook goedkoper uitvallen dan het uitbesteden. De werkplaats moet vanaf 1 november gaan draaien. Aalten doet niet meer mee met de regionale aanbesteding van het onderhoud van de hulpmiddelen. Volgens wethouder Joop Wikkerink heeft het verschillende voordelen om het onderhoud in eigen beheer uit te voeren. ,,Het werk kan dichter bij de klant worden uitgevoerd, bijvoorbeeld bij de mensen thuis. Dat betekent dat er ook andere vragen aan de orde kunnen komen.”

Uitbesteed

Aalten leent ruim 500 hulpmiddelen volgens de Wet Maatschappelijke Ondersteuning uit aan inwoners. Het gaat vooral om rolstoelen en scootmobielen, die 80 procent van dat aanbod omvatten. Inkoop en onderhoud van die hulpmiddelen worden nu uitbesteed. Daaraan wordt jaarlijks een paar ton uitgegeven. In 2015 was dat nog 215.000 euro, vorig jaar was dat gestegen naar ruim 300.000 euro. De verwachting is dat dat budget blijft groeien.

Wethouder Wikkerink: ,,In een werkplaats in eigen beheer kunnen we mensen aan werk helpen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze kunnen onder leiding van een werkmeester werkervaring opdoen. Via Laborijn kunnen ze een opleiding volgen, bijvoorbeeld als lasser of rijwielhersteller. Het doel is om door te stromen naar een echte arbeidsplaats.”

Quote

In een werkplaats in eigen beheer kunnen we mensen aan werk helpen met een afstand tot de arbeids­markt.

Joop Wikkerink, Wethouder

Werkruimte

De werkplaats wordt ingericht op het industrieterrein van Aalten.  Aan de Vierde Broekdijk komt de werkruimte van de groenploeg van Laborijn beschikbaar. Ook de administratie van de werkplaats en het beheer van de voorraad worden daar uitgevoerd. De verwachting is dat de nieuwe aanpak leidt tot een langere levensduur van de rolstoelen en scootmobielen.

Aalten heeft de kunst afgekeken van buurgemeente Bronckhorst, waar al een paar jaar met een eigen werkplaats wordt gewerkt. Die aanpak zorgt voor lagere kosten. Op papier kan de nieuwe aanpak zorgen een besparing van 80.000 euro per jaar. Een voordeel is het ook als de eigen werkplaats helpt om mensen aan een betaalde baan te helpen.

Extra voordeel

Wethouder Wikkerink denkt dat de nieuwe aanpak nog een extra voordeel  kan hebben. ,,Als eenvoudige reparaties bij de mensen thuis kunnen worden uitgevoerd, heb je een manier om signalen op te vangen, over eenzaamheid bijvoorbeeld. Daar moeten onze mensen dan wel in worden getraind.”