Volledig scherm
Artist impression van het geplande zonnepark van IX Zon bij Geesteren. © ROM3D / IX Zon

SDE+-subsidie voor
zonnepark Geesteren

GEESTEREN/BORCULO - Na de omgevingsvergunning is nu ook de SDE+-subsidie voor Zonnepark Geesteren rond. Dat meldt het Leidse IX Zon, waarvoor het park het eerste Achterhoekse project is dat wordt gerealiseerd.

Sven Kamphues van IX Zon: “Door deze beschikking is het plan rendabel aan te leggen. De aanleg van de kabel door Liander is nu de volgende bepalende stap. Die kabel hoeft voor dit project gelukkig niet enorm lang te zijn, zodat de overlast door gegraaf in de omgeving beperkt blijft.” Deze fase wordt voor eind 2020 voorzien.

Afgelopen voorjaar werd de omgevingsvergunning voor het zonnepark aan de Brokersweg afgegeven. In de periode dat de plannen er inzage lagen, werd één zienswijze ingediend, maar er werd geen beroep ingesteld nadat de vergunning rondkwam. 

Het zonnepark  wordt 9,7 hectare groot. Het telt 41.000 zonnepanelen. Daarmee kunnen na de geplande bouw in 2020 zo’n 3100 huishoudens van stroom worden voorzien. Jaarlijks wordt door de opwek van zonne-energie met dit park 5700 ton CO2 vermeden, aldus IX Zon. Het zonnepark komt hemelsbreed vanaf ruim een halve kilometer van de Nettelhorsterweg tegenover het Borculose bedrijventerrein Overberkel te liggen.

Voor de werkzaamheden rondom de bouw van het zonnepark gaat IX Zon op zoek naar lokale partijen. Een andere volgende stap in het project is het aanbieden van een financieel product waarmee de omgeving kan meedoen met het zonnepark. De verwachting is om in het najaar de omgeving van Geesteren nader te kunnen informeren over hoe mensen in de omgeving  financieel kunnen profiteren van de komst van het zonnepark.