Volledig scherm
Bert Bartelink (rechts) en medisch specialist Sjaak Hulshof op de intensive care van het SKB in Winterswijk. © Jan van den Brink

SKB profiteert van ‘nieuwe snufjes’ in nieuw Doetinchems ziekenhuis

WINTERSWIJK - Het ziekenhuis SKB in Winterswijk profiteert van de nieuwe ontwikkelingen in de nieuwbouw van het Slingeland in Doetinchem.  Alle technieken die hier worden toegepast, hebben hun positieve weerslag op Winterswijk, zegt clustermanager Bert Bartelink.

Bij de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis worden de nieuwste snufjes gebruikt. ,,Het wordt een ziekenhuis waar het nieuwe werken volledig wordt ingevoerd’’, zegt Bartelink. Het 'nieuwe werken’ betekent  dat er minder overnachtingen nodig zijn, dat er meer online consulten komen en de nieuwste technieken worden gebruikt.

Quote

We moeten toe naar een zinnige, zuinige zorg.

Bert Bartelink, SKB Winterswijk

Bartelink is in Winterswijk al volop bezig met nieuwe technieken en ook betrokken bij de nieuwbouw in Doetinchem. SKB en Slingeland zijn één organisatie onder de naam Santiz. ,,Het heeft bij ziekenhuizen allemaal te maken met een groeiend aantal mensen dat zorg nodig heeft en minder mensen aan het bed. We moeten toe naar een zinnige, zuinige zorg. Dat is ons motto.” 

Het nieuwe Slingeland Ziekenhuis heeft straks naar verwachting 250 bedden. Nu zijn dat er 320. In de toekomst wordt er veel meer poliklinisch behandeld. Het SKB in Winterswijk telt 214 bedden en blijft een volwaardig ziekenhuis met intensive care, spoedeisende hulp en verloskunde.

Het voorbeeld van een Amerikaans ziekenhuis waar geen enkele patiënt meer ligt, wordt niet gekopieerd. ,,Maar we willen wel dat patiënten hier zo kort mogelijk blijven. Die trend is al ingezet. Met nieuwe technieken kan het nog veel verder gaan’’, zegt Bartelink. Hij noemt de ‘slimme pleister’ die hartslag, hartritme, ademhaling en huidtemperatuur kan meten. Een proef hiermee draait momenteel in het Slingeland.

Camerabril

Volledig scherm
Kim Lubbers-Mellink (SKB/Santiz) met de Google Glass, waarmee medisch specialisten in Winterswijk kunnen meekijken bij patiënten thuis. © Peter Zandee

In het SKB loopt nu een succesvol project, waarbij camerabrillen worden ingezet om bij patiënten thuis wondverpleging op afstand te doen. De wijkverpleegkundige heeft met een bril op direct contact met de wondspecialist in het ziekenhuis, die live meekijkt naar de wond en advies kan geven. Dat scheelt 66 procent aan consulten. Een groot voordeel ook voor patiënten, die niet meer voor elke controle naar het ziekenhuis hoeven.

,,Als we het met minder personeel moeten doen, dan zijn dit technieken die ons enorm vooruit kunnen helpen”, zegt Bartelink. ,,De zorgverzekeraars ondersteunen de projecten, want ook zij zien dat dit uiteindelijk de zorg betaalbaar moet blijven.”

Slotervaart

Bartelink keek met meer dan gewone belangstelling naar het omvallen van het Slotervaart-ziekenhuis. ,,Die financiële problemen kennen wij niet. We zien wel dat het steeds lastiger wordt om aan personeel te komen. Het is bij ons nog niet zo nijpend als in het westen, maar we doen er alles aan om in de toekomst genoeg personeel te houden. Zo hebben we extra opleidingen voor gespecialiseerde verpleegkundigen, om die aan ons te binden.”

Volledig scherm
De ingang van het SKB. © SKB