Volledig scherm
Naast Die Badende (r) is er nu ook Der Badende. Hier de toeristenversie; een grote variant wordt vanmiddag in Vreden onthuld. © Peter Zandee

Sneak preview in Eibergen: 'Der Badende', vanaf vanmiddag in Vreden

EIBERGEN / VREDEN - Bij het Berkelkraftwerk in het Stadtpark in Vreden wordt deze zaterdagmiddag om 15.00 uur een mannelijke variant van Die Badende onthuld.  Niks genderneutraal, maar hij of zij. Hoe hij er uit ziet valt in de vitrine van TIP Eibergen te bewonderen, de vroegere VVV.

De mannelijke evenknie van de corpulente dame in badpak verraadt eveneens sporen van een leven in welvaart. Hij is gehuld in zwembroek en badmuts in dezelfde kleuren als Die Badende. Der Badende is eveneens vormgegeven door kunstenaar Winfried Nimphius. 

Te koop

Net als het vrouwenfiguur zal Der Badende worden ingezet om het gebied rond de Berkel te promoten. Op tal van plaatsen zijn kleine versies van de beelden te koop.  Bij TIP Eibergen kost een versie van 36 centimeter hoog 41 euro maar zijn ook kleinere beeldjes te koop voor 9,90 euro. De mannelijke variant is er op dit moment alleen nog in de middenversie. 

Publiek dat er in Vreden bij wil zijn als het doek van Der Badende wordt weggetrokken, is deze zaterdag om 15.00 uur welkom, meldt de stad Vreden.

Borculo

De onthulling van de mannelijke versie van Die Badende  in Vreden volgt daags op de vernieling van het beeld van Die Badende bij de Washuisbrug in Borculo. Daar is het beeld 's nachts kapot geslagen en in het water gegooid. 

Die Badende staat in elke plaats langs de Berkel. Ook in Vreden is het beeld overigens al eens vernield.