Snelheid heerst op ‘tropische’ 5 km van De Voshaar

VIDEOEIBERGEN - Het kwik tikt de 24 graden aan, en veel hardlopers beseffen: persoonlijke records breken zal moeilijk worden. Toch heerst een opgewekte sfeer rond buitensportcentrum  De Voshaar: de eerste editie Voshaar 5 km als officiële Atletiekunie-wedstrijd in Eibergen smaakt bij voorbaat naar meer.

Hoewel ook ‘liefhebbers’ zijn opgeroepen aan het evenement mee te doen, zijn het vooral 'cracks’ die even voor 15.00 uur als de Winterswijkseweg van Eibergen richting Meddo op slot gaat, die op het asfalt inlopen. Het zijn snelheden die gewoner zijn voor toerfietsers die op eigen kracht pedaleren: 20 kilometer of daaromtrent. Dát 5 kilometer volhouden levert toptijden op, en dus is het parcours al bij voorbaat aangeprezen als ultrasnel. Maar bij bijna zomerse temperaturen ook goed voor een slijtageslag. 

De MBO-studenten van De Voshaar Sten van Dalen, Joep van der Meijden, Joey Groot Bramel en Joy Zwaan hebben het evenement organisatorisch opgetuigd; Herman Moelard treedt namens de Atletiekunie op als wedstrijdleider. 

Jong

Vooral jonge lopers zijn aan de macht op de 5 km van De Voshaar. Favoriet Farhaan Abdi Ali (15 jaar) uit Groenlo finisht als eerste en is daarmee de eerste man, gevolgd door Sander Heesen uit Gorssel en Connor Kluivers (Eibergen) die de 5 kilometer min of meer in eigen achtertuin loopt. 

Bij de vrouwen eindigt Linda Ooms uit Tonden als  eerste, gevolgd door Astrid van Velden uit Amersfoort en lokaal talent Cato Vervelde (14). Cato loopt hard bij  atletiekclub ASV in Eibergen,  en zit daarnaast op jeugdsurvival bij De Voshaar. Als ze zou moeten kiezen? “Hardlopen en survival zijn gewoon allebei hardstikke leuk!”

Eigenlijk heeft elke hardloper wel zo zijn of haar verhaal. Zoals ‘Bekende Berkellander’Joost van Oostrum uit Noordijk, die memoreert dat het bij de Gaanzeloop in Gelselaar vier weken geleden precies tien graden koeler was. Hij traint voor de achtste-triathlon van Eibergen en Rekken. “Wielrennen lukt wel, zwemmen wordt nooit wat, en aan hardlopen  werk ik...”

Anne van Soest (l), Maaike Brus en Isabel de Bruijn na binnenkomst. De drie Enschedese studenten lopen voor een goed doel: een kinderopvangproject in Colombia.
Volledig scherm
Anne van Soest (l), Maaike Brus en Isabel de Bruijn na binnenkomst. De drie Enschedese studenten lopen voor een goed doel: een kinderopvangproject in Colombia. © Peter Zandee

Project in Colombia

Opvallende verschijning zijn verder de Enschedese studenten Isabel de Bruijn, Maaike Brus en Anne van Soest: zij lopen de 5 kilometer voor een goed doel: de kinderopvang van Maria Poulisse in Colombia. 

De Bruijn en Brus studeren technische geneeskunde aan de UT, Van Soest forensisch onderzoek aan Saxion. “We lopen voor een dispuut - Poison - waar we bij willen, en waar als we 250 euro ophalen, dat bedrag wordt verdubbeld”, aldus Isabel de Bruijn. De drie gaan na afloop met een lege bidon rond voor een bijdrage.

Uitslagen:

Mannen: 1. Farhaan Abdi Ali (Groenlo), 17.03 min.; 2. Sander Heesen (Gorssel), 18.01 min.; 3. Connor Kluivers (Eibergen), 18.08 min.

Vrouwen: 1. Linda Ooms (Tonden), 19.30 min.; 2. Astrid van Velden (Amersfoort), 20.27 min., 3. Cato Vervelde (Eibergen), 28.47 min.

Eibergenaar Jordy Bomers bij binnenkomst na de 5 kilometer op De Voshaar.
Volledig scherm
Eibergenaar Jordy Bomers bij binnenkomst na de 5 kilometer op De Voshaar. © Peter Zandee