Duizenden zelfstandigen verkeren door de coronacrisis in grote problemen.
Volledig scherm
Duizenden zelfstandigen verkeren door de coronacrisis in grote problemen. © ROZ Groep

‘Sommige Twentse ondernemers hebben geen geld meer voor boodschappen’

HENGELO – Bij de Regionale Organisatie Zelfstandigen (ROZ) hebben zich inmiddels 10.500 zelfstandige ondernemers uit Twente en de oostelijke Achterhoek gemeld voor tijdelijke bijstand. Ongeveer 1900 mensen, die in ‘broodnood’ verkeren hebben al een voorschot ontvangen. 

Het gaat om een uitkering in het kader van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Na 17 maart stroomden de aanvragen meteen binnen, in het begin tussen de 1000 en 2000 per dag. Bijna 1100 ondernemers hebben ook een bedrijfskrediet aangevraagd vanuit deze Tozo-regeling.

Nog maar paar euro op bankrekening

Hilco Huisstede, manager ROZ: „We doen ons best om binnen vier weken na ontvangst van de aanvraag tot een besluit te komen en tot uitkering over te gaan. Ondernemers die geen geld meer hebben om boodschappen te doen, kunnen dit bij ons kenbaar maken. We komen schrijnende situaties tegen zoals ondernemers die aangeven nog maar een paar euro op hun bankrekening te hebben. Deze ondernemers verstrekken wij een voorschot.”

Quote

We komen schrijnen­de situaties tegen. Deze onderne­mers steunen we met een voorschot

Hilco Huisstede, manager ROZ

Bijna alle 1900 ondernemers gaven volgens Huisstede aan er zo slecht voor te staan, dat ze geen boodschappen meer konden doen. ,,Diegenen die hebben aangegeven in broodnood te verkeren, hebben inmiddels een voorschot van ons ontvangen.”,

Tijdelijke ondersteuning

De dienst voert voor de Twentse gemeenten – met uitzondering van Rijssen/Holten en Hellendoorn – het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) uit, waarop de tijdelijke inkomensondersteuning in verband met de coronacrisis is geënt. De ROZ werkt ook voor de Achterhoekse gemeenten Winterswijk, Lochem, Bronkhorst, Berkelland en Oost Gelre, waartoe onder meer Groenlo en Lichtenvoorde behoren

Aanvragen tot 1 juni

Aanvragen voor de Tozo-regeling kunnen vooralsnog tot 1 juni worden ingediend. Op de site van ROZ (www.rozgroep.nl/corona) vinden ondernemers meer informatie over de Tozo en het online aanvraagformulier.