Volledig scherm
Een handballer van de Achterhoekse fusieclub Artemis'15 in actie. Archieffoto: Jan van den Brink

Sportclubs in de Achterhoek zijn opvallend gezond, ondanks krimp

DOETINCHEM - Achterhoekse sportclubs hebben al een aantal jaren te maken met bevolkingskrimp. Toch zijn de meeste clubs opvallend gezond, blijkt uit onderzoek.

Deze conclusie trekt het Mulier Instituut dat onderzoek heeft gedaan naar het reilen en zeilen van sportclubs in regio's waar de bevolking krimpt of toeneemt.

Vrijwilligers
„Je zou verwachten dat de Achterhoekse sportclubs in een krimpgebied zitten en dus een tekort hebben aan bijvoorbeeld vrijwilligers", zegt onderzoeker Jan-Willem van der Roest. „Maar dat is niet zo. Er is geen reden tot grote zorg. Het grootste deel heeft geen schulden. En ze hebben in de nabije toekomst genoeg leden om als voetbalclub te kunnen voortbestaan."

Achterhoekse verenigingen
Het Mulier Instituut, dat vanuit Utrecht sociaal-wetenschappelijk sportonderzoek doet, heeft 143 Achterhoekse verenigingen doorgelicht. Daaronder vijftien voetbal-, acht volleybal-, zes tennis-, negen wieler- en zes bridgeclubs. Het instituut concludeert dat de 'organisatiekracht' van 31 procent van de clubs goed is. De organisatiekracht is een afgeleide van de financiële situatie van een club, het leden- en vrijwilligersaantal.

Achterhoek scoort
Daarmee scoort de Achterhoek veel hoger dan het landelijk gemiddelde waar 25 procent van de clubs een 'goed' scoort. Ten opzichte van de andere elf onderzochte regio's scoort de Achterhoek met afstand het beste.

In Maastricht-Mergelland, ook een krimpregio, zijn slechts 23 procent van de clubs goed qua organisatiekracht, in Almere (dat groeit) ook 23 procent en Oost-Drenthe 19 procent.