Volledig scherm
Sportpark in Eibergen © Annina Romita

Sportclubs kunnen makkelijk lenen in Berkelland

BORCULO - Als sportclubs geld willen lenen bij een bank staan de gemeente Berkelland en een landelijk waarborgfonds elk voor de helft garant. Tot 250.000 euro.


Sinds de gemeente Berkelland de sportaccommodaties overdroeg aan de verenigingen die er gebruik van maken draaien de clubs ook op voor de kosten van een opknapbeurt of nieuwbouw. Ze kunnen meestal niets anders dan daarvoor een lening afsluiten bij een bank. Maar de banken happen niet snel toe, omdat de clubs in de meeste gevallen geen garantie kunnen geven. Geld wordt alleen verstrekt als een hoge vergoeding betaald wordt.

De gemeente voelt zich verantwoordelijk om dit goed te regelen voor de betrokken sportverenigingen. Daarom wil Berkelland samenwerken met de landelijke Stichting Waarborgfonds Sport (SWS). Die geeft samen met gemeenten garanties af voor financieringen tot een maximum van 250.000 euro. Beide partijen staan dan elk voor de helft borg. Hierdoor kunnen sportclubs tegen een gunstige rente geld lenen bij een bank als ze onderhoud of nieuwbouw willen uitvoeren op hun accommodatie.

De SWS bestaat als onafhankelijke stichting sinds 1980. Het voortouw werd destijds genomen door de regering, de sportorganisatie NOC*NSF en de loterij Lotto, nadat bleek dat sportclubs steeds moeilijker geld van banken konden krijgen voor een facelift van hun complex. De SWS geeft samen met gemeenten garanties af aan banken. Sinds de oprichting heeft de stichting in heel Nederland op deze manier een kleine 2.000 sportclubs en organisaties geholpen. Dit betekent in de praktijk dat jaarlijks ruim 50.000 sporters hierbij baat hebben.

In de afgelopen 36 jaar hoefde de SWS maar vier maal een garantstelling uit te betalen en kreeg daardoor het geld niet meer terug. Uit het jaarverslag over 2015 van de stichting blijkt dat de SWS voor het zevende jaar op rij niet hoefde uit te betalen op de verstrekte borgstellingen. Dat is ook noodzakelijk voor de SWS om de sportwereld te kunnen blijven steunen. De organisatie beschikte eind vorig jaar over een vrij vermogen van bijna 10 miljoen euro. Met de banken waarmee samengewerkt wordt heeft de SWS afgesproken dat er tot een totaal van 60 miljoen euro garanties mogen worden afgegeven.

Het is de bedoeling dat de Berkellandse sportclubs in oktober worden geïnformeerd over de mogelijkheden die het waarborgfonds hen biedt, nadat de gemeenteraad groen licht heeft gegeven voor de garantieregeling.