Volledig scherm
Nieuw sportproject in Berkelland voor mensen met uitkering. © Gerard Vrakking

Sporten moet in Berkelland tot werk leiden

BORCULO - Met behulp van sportcursussen wordt geprobeerd inwoners van Berkelland die moeilijk een baan krijgen, aan emplooi te helpen.


Het project ‘Meerwaarde van sport’ begint op 1 september. De Sociale Dienst Oost-Achterhoek (SDOA) nam hiertoe het initiatief en betrok de gemeente Berkelland erbij. Ook de lokale Sportfederatie is er nauw bij betrokken: deze organisatie levert een coach die de vijftien deelnemers begeleidt bij het sporten.

Landelijk onderzoek leert dat niet-werkenden relatief slecht bewegen. Het gaat in het geval van dit project om kwetsbare bijstandscliënten, in leeftijd variërend van 18 tot 68 jaar. Ze hebben momenteel enige afstand tot de arbeidsmarkt en komen daardoor minder gemakkelijk aan werk.

Doorstromen

De gemeente verwacht dat 30 procent van de deelnemers (ongeveer vijf personen) door het voltooien van de sportcursus kunnen doorstromen naar vrijwilligerswerk of een betaalde baan.

Het sport- en bewegingsprogramma neemt een halfjaar in beslag. De participanten leren afspraken na te komen en om samen te werken. Verder wordt regelmatig aandacht besteed aan de betekenis van goede voeding en ook wordt uitgelegd hoe belangrijk een gezonde leefstijl is. De cursisten krijgen bovendien meer inzicht in hun eigen kunnen via het volgen van een zogenaamde Motustraining. Die is bedoeld om een terugval naar het oude patroon te voorkomen.

Fitheidstest

De projectleiding dient ervoor te zorgen dat de deelnemers actiever gaan meedoen aan het maatschappelijk leven. Hun eindevaluatie na het afronden van de sportcursus bestaat ook uit het afleggen van een fitheidstest, waarbij het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte (de zogenaamde Body Mass Index), de bloeddruk, het uithoudingsvermogen, de kracht en de lenigheid worden gemeten.

Het project kost de gemeente Berkelland 6.500 euro. Dat komt omdat zorgverzekeraar Menzis een bijdrage levert van 6 mille en omdat er 3.000 euro beschikbaar is uit het minimabeleid van de regering.