Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © iStock

Stalker uit Neede vindt dat hij het al moeilijk genoeg heeft

ZUTPHEN/NEEDE - Als een 44-jarige Needse stalker het contact- of locatieverbod overtreedt, moet hij twee weken de cel in. Doet hij dat nog een keer: opnieuw twee weken cel. Enzovoorts. Tot een maximum van een half jaar. 

Dat eiste het Openbaar Ministerie vrijdagmiddag tegen de Needenaar die 2,5 jaar lang zijn ex stalkte en bedreigde. Verder moet hij volgens de officier vier maanden de cel in, waarvan de helft voorwaardelijk, en een werkstraf van 160 uur krijgen. 

Mailtjes en sms’jes

De verdachte bestookte het slachtoffer tussen januari 2015 en mei 2018 met een stortvloed aan mailtjes en sms’jes. Met daarin soms dreigende taal en scheldwoorden, als: ‘Ik druk de hele strot van je dicht net zolang tot je je bek houdt’ en: ‘Nu lach je nog. Straks ga ik flippen en dan kom ik dwars door je poort’. Of: ‘Ik schop je helemaal van je fiets. Ik schop je helemaal in elkaar’. 

Ook hing hij veelvuldig rond de woning van zijn ex en klopte hij op de ramen en rammelde hij aan de brievenbus. De officier: „Ik heb gepraat met het slachtoffer en die is de wanhoop redelijk nabij. En dat kan ik me wel voorstellen.” 

Oude patroon

De verdachte stond vorig jaar voor de rechtbank, maar toen werd eerst geprobeerd om via mediation de zaak te regelen. Dat ging even goed, maar vervolgens verviel de verdachte in zijn oude patroon. Omdat hij de voorwaarden van de schorsing overtrad, werd de Needenaar maandag weer opgepakt en vastgezet. „U heeft vele kansen gehad, maar nu moet het toch echt ophouden”, sprak de officier van justitie. „U legt vrijwel alles buiten uzelf. Teleurstellend, waar uw dochter ook het slachtoffer van is.” 

Het contact met de reclassering en met andere hulpverleners verloopt zeer moeizaam. De reclassering ziet een verder contact met de verdachte dan ook niet zitten. De officier: „De reclassering heeft de hoop eigenlijk opgegeven. Dat zien we hier niet zo vaak.” 

Weekgeld

De advocaat had geen problemen met het contact- en locatieverbod en de werkstraf. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf vond de advocaat niet nodig. Het slachtoffer wil voor het jarenlang lastigvallen 2500 euro en daar ging de officier in mee. De advocaat was het daar niet mee eens. „Mijn cliënt heeft 40 euro weekgeld en het lijkt mij dat toewijzing van de vordering tot nieuwe problemen gaat leiden.” De verdachte daarover: „Geen goed plan, ik heb het al moeilijk genoeg.” 

Uitspraak op 8 februari.