Volledig scherm

Stan (3) verdrinkt bijna in ondiep badje in Winterswijk: 'Het gaat zo snel'

WINTERWIJK - Het laagje zwembadwater was hooguit 5 tot 10 centimeter, toch was Stan (3) uit Winterswijk er bijna in verdronken. Het jochie werd uiteindelijk per traumahelikopter afgevoerd naar Nijmegen en overleefde het incident ternauwernood.

Gezicht in water

Zijn moeder, Henrike Oonk-van Der Veer uit Winterswijk, noemt het een wonder dat haar zoontje nog leeft. Samen met zijn zus speelde Stan maandagmiddag in een opblaaszwembadje bij z'n gastouder in Winterswijk. Binnen een minuut ging het gruwelijk mis. Stan lag met zijn gezicht in het dunne laagje water, de verdrinking tegemoet. Zijn 1,5 jaar oudere zus had niets door, dacht dat hij aan het spelen was.

De gastouder vond de peuter enkele ogenblikken later bewegingsloos en helemaal blauw aangelopen in het water. Ze begon direct met reanimeren en schakelde de buurvrouw in, die 112 belde. Politieagenten waren snel ter plaatse en schoten te hulp. De peuter werd vervolgens per ambulance naar het Streekziekenhuis in Winterswijk overgebracht. Daarna werd het slachtoffertje met een traumahelikopter naar Nijmegen gespoed.

Verdrinken in stilte
"Een kind verdrinkt vrijwel in stilte", vertelt de moeder van Stan. Zij wil naar aanleiding van het incident graag andere ouders waarschuwen. "Je zou denken dat er paniek toeslaat, het kind misschien gaat spartelen, help roepen zelfs, maar echt, dat doen ze op die leeftijd NIET! Het gaat zo snel en zo stil."

Lees hieronder verder

Beertje
Naar omstandigheden maakt het knulletje het inmiddels - wonder boven wonder - goed. Deze donderdag zat hij al te schommelen in de tuin. Wel kan Stan af en toe nog heel boos worden, zijn ouders denken dat dat komt door de heftige dagen.

De politieagenten die als eerste ter plaatse waren, hebben de peuter bezocht in Nijmegen, waar ze hem een beertje overhandigden.

Ondiep
De moeder van het jochie is hevig geschrokken van het incident. Laat kleine kinderen niet in de buurt van water, stelt ze. "Ik hoop dat iedereen die dit leest vanaf nu zelfs geen 10 seconden meer kinderen in de buurt van water (ook geen klein laagje, ze kunnen in 5 cm al verdrinken) uit het oog verliest," schrijft ze op haar Facebookpagina. Dat bericht is al meer dan 2.000 keer gedeeld.

Heldin
Boos zijn de ouders van Stan niet, ook niet op hun gastouder. Zij zat met een stoel vlakbij het badje, maar gaf ondertussen de jongste Oonk-telg de fles. En tsja, een mens heeft maar één paar ogen.

"In luttele seconden gebeurt zoiets. Nu we het verhaal kennen vinden we haar zelfs een heldin. Ze heeft enorm adequaat gehandeld, samen met de buurvrouw. Anders was het veel slechter afgelopen."

Les
De familie komt nu even bij uit de boze droom, maar zal later weer gewoon gebruikmaken van dezelfde gastouder. "Bij haar weten we één ding zeker: ze zal onze kinderen nooit meer in een zwembadje laten spelen. Het is voor ons nu goed afgelopen, maar laat dit een les zijn voor alle andere ouders en gastouders", besluit Henrike Oonk-van Der Veer.

Volledig scherm

Stan, deze donderdag in de tuin met de cadeau's die hij kreeg na het ongeluk

Volledig scherm
Agenten brachten Stan een beertje © Politie Winterswijk