Stap vier eeuwen terug in de tijd en huiver van de Slag om Grolle

Foto/VideoGROENLO - Marcherende soldaten dwars door het centrum, kampementen langs de gracht en een historische veldslag in en rond Groenlo. Kijk hier mee door de lens van fotograaf Jan Ruland van den Brink en lees wat er zondag op het programma staat tijdens de Slag van Grolle. 

Dit is er zondag nog te beleven rondom De Slag om Grolle

- De laatste veldslag die wordt nagespeeld
- Belevenisplein de Wheme met authentiek eten en drinken
- Historische kinderactiviteiten door de gehele stad
- Handelaren en ambachten tonen hun werk
- Muziek, theater en ander vertier
- Kampementen door de hele stad

Dan krijgt Grolle de nekslag als de Staatse troepen het opnemen tegen het Spaanse leger.

In bijna elke straat van de vestingstad zie je de huidige bewoners, die zich nog een dag in het dagelijks realiteit van de zeventiende eeuw onderdompelen. Zo zijn er groepen die gewonde soldaten met een kar van het slagveld naar een geïmproviseerd hospitaal vervoeren, anderen hebben een molen nagebouwd of zijn actief met culturele activiteiten.

Er wordt veel bier gedronken in grote pullen, varkens draaien aan het spit en overal is er muziek.

Maar boven alles is er dat spektakel op het slagveld. Zondagmiddag tussen 14.00 en 15.30 uur gaan de strijders voor de laatste keer los onder het toeziend oog van duizenden mensen.

  1. Monument met 104.000 stenen herdenkt  omgekomen joden in Achterhoek

    Monument met 104.000 stenen herdenkt omgekomen joden in Achterhoek

    WINTERSWIJK / GENDRINGEN - In zeven Achterhoekse gemeenten is eind januari het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde te zien. Dat bestaat uit een cirkel met daarop honderden stenen die met lichtgevende inkt zijn bestreken. Daardoor lichten ze op in het donker, onder invloed van een uv-lamp. Elke steen staat symbool voor één joodse Achterhoeker, die tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945 is afgevoerd en vermoord.