Volledig scherm
Drugsafvaldump op Bussloo in 2016. © Foto Hissink

Steeds meer illegale dumpingen drugsafval in Gelderland

APELDOORN - Het aantal illegale drugsafvaldumpingen in het oosten is vorig jaar verder gestegen. Vooral in Gelderland was het vaak raak. Inmiddels is Oost-Nederland op deze dubieuze ranglijst ‘drugsprovincie’ Limburg voorbij, in de eenheid Oost-Nederland waren vorig jaar 71 illegale drugsafvaldumpingen.  

Politiechef Oscar Dros kondigt aan iedere dumpplek vanaf nu te benaderen als een plaats delict. Door sporen veilig te stellen hoopt hij sneller drugscriminelen te pakken.

Illegale lozingen

De productie van drugs gebeurt doorgaans vooral in het zuiden van Nederland. Maar de laatste jaren worden er in Oost-Nederland steeds vaker drugslabs opgerold en wordt er meer drugsafval gedumpt. 

Oscar Dros, politiebaas van de eenheid Oost-Nederland, maakt zich zorgen: ,,In 2015 waren er nog minder dan twintig illegale lozingen in onze eenheid, het jaar daarop verdrievoudigde dat en ook in 2017 was er weer een stijging. Dat is echt zorgelijk. Ik moet nuchter vaststellen dat het aantal aangetroffen vaten in Gelderland dat van Limburg inmiddels overstijgt. We zitten in de top drie en dat is heel snel gegaan.”

Prioriteit

Quote

Het doel moet dus niet zijn dat de rommel zo snel mogelijk wordt opgeruimd en vernietigd, maar dat het eerst goed wordt onderzoch

Oscar Dros

De politie geeft dit jaar meer prioriteit aan het opsporen van criminelen die zich bezighouden met drugsafvaldump. Iedere dumpplek, vaak in natuurgebieden, wordt vanaf nu beschouwd als een plaats delict. Dros: ,,In 2018 wordt elk vat dat wordt aangetroffen onderzocht. Het doel moet dus niet zijn dat de rommel zo snel mogelijk wordt opgeruimd en vernietigd, maar dat het eerst goed wordt onderzocht. Als het er ook maar enigszins op lijkt dat het om drugsafval gaat, tuigen we die plek op als een plaats delict. We kammen het gebied nauwgezet uit op zoek naar sporen en die leggen we goed vast. Dat leidt niet altijd direct tot opsporing van verdachten, maar het kan wel leiden tot een goed beeld.”

Visitekaartje

Werden die dumplekken tot nu toe dan niet goed onderzocht? ,,Nee. Althans: zeker niet altijd”, zegt Dros. ,,Ik ben daar heel eerlijk in. Ook de politie moet in dit opzicht met andere ogen leren kijken. Een vat is niet zomaar een metalen voorwerp met gif, maar een visitekaartje van een crimineel netwerk.”

De politie-eenheid Oost-Nederland heeft op het politiebureau in Apeldoorn de politiecijfers van 2017 bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat het aantal misdrijven in het oosten met 12 procent is gedaald: van in totaal 139.533 misdrijven in 2016, naar 122.658 misdrijven in 2017.