Leerlingen van Sterrenpalet en de Marienschule samen in actie tijdens spelletjes van Beweeg Wijs
Volledig scherm
Leerlingen van Sterrenpalet en de Marienschule samen in actie tijdens spelletjes van Beweeg Wijs © Peter Zandee

Sterrenpalet- en Marienschule-leerlingen spelen samen in kader buurtaal-project

EIBERGEN - Leerlingen van de vierde klas van de St. Marien-Schule uit Vreden zijn deze maandagmorgen te gast bij leeftijdgenootjes van de combinatiegroep 7-8 van de basisschool Sterrenpalet uit Eibergen. De scholen haken beide aan bij het grensoverschrijdende project Spreek je buurtaal.

Wie heißt  du?’ Ofwel: ‘Hoe heet jij?’ Heißt is voor Nederlandse kinderen best lastig uit te spreken, door die ringel-s met de klank sz. En ook ‘ei’ uitspreken als ‘ai’ is spannend. Omgekeerd staren de Vredense kinderen op de Nederlandse ‘ij’, want die klinkt zo raar. En dan ‘oe’. Is dat hetzelfde als ‘u’ thuis in Duitsland? Maar niet snel daarna is het ijs gebroken en is het voor buitenstaanders moeilijk te raden wie bij welke school hoort. 

Hoewel op de scholen een beetje geoefend is in het spreken van elkaars taal blijkt deze dag in de praktijk het net zo makkelijk dat ieder zijn eigen taal spreekt. Als je die van elkaar dan maar verstaat. ‘Klar’, toch? Hoe dan ook: taal vormt geen barrière voor de omgang met elkaar. 

Spelen

De Nederlandse en Duitse leerlingen zitten niet door elkaar, zoals in een gewone schoolklas. Ze doen vandaag mee aan het sportieve programma Beweeg Wijs. Beweeg Wijs verzorgt met Robin ter Maat extra sportaanbod op school, bovenop het gewone bewegingsonderwijs. Ter Maat krijgt deze dag Ilja Hascher naast zich, die voor Beweeg Wijs en de exporttak van de instelling 1tomove in onder meer Duitsland aan de weg timmert. 

Op het schoolplein geven beiden de instructie per spel in de eigen taal van de kinderen. Vrijwillig mixen de Eibergse en Vredense leerlingen. Het volgende voorjaar gaan de Eibergse leerlingen naar de St. Marien-Schule in Vreden, om er mee te doen aan een circusproject.