Volledig scherm
Het Rommelgebergte in Winterswijk. Foto ter illustratie. © THEO KOCK

Terecht dwangsom illegale bewoning in Rommelgebergte Winterswijk

DEN HAAG/WINTERSWIJK - De gemeente Winterswijk heeft de twee eigenaren van een recreatiewoning aan de Meekertweg op vakantiepark Het Rommelgebergte in Winterswijk terecht een dwangsom van duizend euro per week opgelegd. 

Winterswijk verdenkt het echtpaar er terecht van dat het permanent in het vakantiehuis heeft gewoond, besliste de Raad van State woensdag in hoger beroep.

De uitspraak van de hoogste bestuursrechter betekent dat de gemeente over zes weken bij een geconstateerde overtreding duizend euro per week van het stel mag opeisen. De dwangsom kan oplopen tot 50.000 euro.

Het echtpaar ontkent dat het de recreatiewoning gebruikt als hoofdverblijf. Het stel zou altijd een zelfstandige woning hebben gehad. In 2016 en 2017 in Duitsland en vanaf 2018 zouden ze in een woonhuis in Winterswijk wonen.

Bewoonde indruk

De Raad van State vindt dat de gemeente en de wijkagent overtuigend hebben aangetoond dat het echtpaar permanent woonde aan de Meekertweg. In 2016 is door de gemeente vrijwel wekelijks gecontroleerd waarbij de recreatiewoning telkens een bewoonde indruk maakte. 

De wijkagent heeft eind 2016 en begin 2017 zelfs 56 controles uitgevoerd. In deze onaantrekkelijke wintermaanden stond op één keer na telkens de auto van het echtpaar bij het huis geparkeerd. Dat de dochter van het stel tijdens de controleperiode in Winterswijk naar school ging en op een club zat vindt de Raad van State ook een aanwijzing voor permanente bewoning.