Volledig scherm
Ger de Gans (59) en Paul Emondt (59) in hun verkenningsjeep © Jelle Boesveld

The Final Push: Gelselaar is bevrijd (video)

GELSELAAR - Gelselaar is donderdag bevrijd. Een enorme kolonne van militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog nam in het kader van operatie The Final Push bezit van het Borculose kerkdorp. Net als zeventig jaar geleden.

Oude Willy Jeeps, vrachtwagens, motoren en rupsvoertuigen. Heel Gelselaar staat donderdag vol met militaire voertuigen uit de Tweede Wereld Oorlog. De kolonne van Keep them Rolling kwam vanuit Lochem via Geesteren Gelselaar binnenrijden, om daar net als zeventig jaar geleden even te pauzeren. Paul Emondt (69) uit Heemstede en Ger de Gans (59) inmiddels woonachtig in Zwitserland, rijden open en bloot in een verkenningsjeep. Zelfs de voorruit is neergeklapt om plaats te maken voor een machinegeweer. Het tweetal wordt onderweg gegeseld door hagelbuien. "Het is verschikkelijk", zegt Emondt. "Maar niets vergeleken met wat die jongens zeventig jaar gelegen hebben moeten meemaken."

Cameraploeg
Een cameraploeg uit Canada is speciaal overgevlogen om de operatie te filmen. "We maken een documentaire over het Canadese 12th Field Regiment dat deze streek heeft bevrijd", verteld de Canadese Moira Gibson, terwijl de cameraman de 83-jarige oud-wethouder Hendrik Jan Voskamp filmt. "Ik was dertien toen we werden bevrijd. We woonden toen in Geesteren, de eerste Jeep zag ik toen zaterdagavond bij het kerkhof, de volgende dag zijn we bevrijd."