Volledig scherm
Leegstaande winkel aan Oudestraat in Neede. Berkelland wil onder omstandigheden tijdelijke bewoning toestaan van panden die geen woonbestemming hebben. © Carlo ter Ellen DTCT

Tijdelijke woningen en ‘tiny houses’ voor maximaal 10 jaar in Berkelland

BORCULO - Berkelland komt met nieuwe regels om mee te kunnen werken aan plannen voor tijdelijke woning. Ook wil gemeente meewerken aan project rond ‘tiny houses’.

De gemeenteraad krijgt volgende maand de spelregels voorgelegd voor tijdelijke woningen. Tien jaar wordt daarbij de limiet. „Het kan gaan om een bestaand gebouw als een winkel, kantoor of school”, schetst wethouder Patricia Hoytink-Roubos. „Of tiny houses, die in principe kunnen worden verplaatst.” Bij dat laatste rept het Berkellandse college in aanloop naar het raadsvoorstel over ‘het aanjagen van innovatieve woonvormen en nieuwe bouwconcepten’. 

De gemeente gaat bij het nieuwe beleid nog wel onderscheid maken tussen varianten. „Tijdelijk ergens wonen is iets anders dan een tijdelijke woning”, schetst de wethouder een van die nuances.

Winkels

In de verschillende kernen staan op diverse plaatsen meerdere winkels leeg, zonder dat daarvoor ondernemers in de rij staan. Ook komen schoolgebouwen leeg te staan, zonder dat de gemeente die sloopt en er nieuwbouwprojecten op het programma heeft staan.

„Kunnen invullen van wat nu leegstaat, zorgt voor inkomsten voor de eigenaar”, aldus Hoytink. „Omgekeerd kunnen mensen die nu wat zoeken maar zich niet kunnen of willen vastleggen voor een lange periode, ermee zijn geholpen. Terwijl we onszelf niet voor de toekomst belemmeren door nu overal maar te bouwen en daardoor over een paar jaar problemen hebben.”

Tiny houses

Berkelland wil vooralsnog niet overal maar tijdelijke tiny houses toestaan, zoals vroeger nagenoeg elke kern een hoekje voor woonwagens telde. Wat betreft die bijzondere vorm van tijdelijke woningen denkt het college eraan om de raad voor te stellen mee te werken aan één tinyhouseproject voor maximaal tien jaar, als daar liefhebbers voor zijn.

Volledig scherm
In het kader van nieuw beleid voor tijdelijke woningen wil Berkelland meewerken aan in eerste instantie één tinyhouseproject. © Lars Smook