Volledig scherm
Zwembad 't Spilbroek Neede. Foto Wim Corduwener © Wim Corduwener

'Timpke kan Spilbroek goedkoper exploiteren'

NEEDE/BORCULO - Stichting Sportaccommodatie ’t Timpke in Borculo heeft de gemeente drie keer aangeboden om ook sportcomplex ’t Spilbroek in Neede te exploiteren. Maar Berkelland deed daar niets mee en koos voor de Conégroep.

Een gemiste kans. Zo noemt voorzitter Herman Kruijt van de Stichting Sportaccommodatie ’t Timpke het besluit van Berkelland om het Needse zwembad en sporthal over te dragen aan de huidige exploitant de Conégroup.

’t Timpke heeft Berkelland meermaals aangeboden om te onderzoeken of er niet een gezamenlijke stichting zou kunnen komen voor de exploitatie van ’t Timpke en ’t Spilbroek. Die stichting had het Needse zwembad volgens Kruijt waarschijnlijk veel goedkoper kunnen exploiteren dan de Conégroep nu gaat doen.

De PvdA vraagt via schriftelijke vragen opheldering aan het college van B en W. Zo wil PvdA-raadslid Jan Zappeij weten waarom de gemeenteraad niet is geïnformeerd over het aanbod van ’t Timpke en waarom het college niets met dit aanbod gedaan heeft. „De gemeenteraad heeft in december ja gezegd tegen een voorstel dat geheel gespitst was op de Conégroep. Veel fracties vonden het jammer dat er niets te kiezen viel. Het is onvoorstelbaar dat de gemeenteraad niet is geïnformeerd over het feit dat er nog een aanbod lag van ’t Timpke”, aldus Zappeij.

’t Timpke was volgens Kruijt in 2007 al geïnterresseerd in de exploitatie van ’t Spilbroek. „Maar we voldeden toen volgens wethouder Goudbeek niet aan de eisen om mee te mogen doen aan de aanbestedingsprocedure.”

Toen de contractperiode van het Needse zwembad afliep, meldde ’t Timpke zich opnieuw. „We hebben in 2012 twee keer een gesprek gehad met wethouder Boer en vervolgens een brief gestuurd aan het gemeentebestuur en daarmee dus ook aan de gemeenteraad.”
Tevergeefs. Op de brief heeft ’t Timpke nooit antwoord gehad.

Stichting ’t Timpke is zelf eigenaar van de sporthal en zwembad in Borculo en werkt met vrijwilligers in het bestuur. Mede hierdoor kan ’t Timpke volgens Kruijt veel goedkoper het zwembad en de sporthal exploiteren. „Onze indruk is dat wij aan exploitatiesubsidie voor het ‘maatschappelijke pakket’ maar 35 procent krijgen van het bedrag wat de Conégroep daarvoor krijgt. Daar komt nog bij dat wij alles zelf; het onderhoud en de rente en aflossing van ons complex, betalen. In Neede krijgt de Conégroep de gebouwen cadeau van Berkelland en wordt het onderhoud ook nog eens apart door de gemeente betaald.”

Wethouder Han Boer zegt in een reactie weliswaar met Kruijt gesproken te hebben, maar dat ’t Timpke nooit een concreet aanbod heeft gedaan voor de exploitatie van ’t Spilbroek. „De keuze voor ons was of een op een gunnen aan de huidige exploitant, de Conégroep. Of een aanbesteding houden, waarbij ’t Timpke als marktpartij net als in 2007 weer niet aan de wettelijke eisen had voldaan en dus was afgevallen.”
Volgens Boer zou ’t Timpke op zich prima in staat zijn om ’t Spilbroek te exploiteren. „Maar dan zou het net als in Borculo een doelgroepenbad worden. Wij willen juist meer recreatie, welness, sauna’s. De Conégroep is bereid om daar fors in te investeren.”

Lees meer in de editie Achterhoek van de Twentsche Courant Tubantia van woensdag