Volledig scherm
Pleegouder Jan Jeursen uit Haarlo maakt zich grote zorgen over de toekomst van de pleegzorg © Frans Nikkels

Toekomst pleegzorg Achterhoek loopt gevaar

HAARLO - Pleeggezinnen in de oostelijke Achterhoek maken zich grote zorgen over de toekomst nu de jeugdzorg per 1 januari van het rijk overgaat naar gemeenten.

In de gemeenten Berkelland, Oost-Gelre en Winterswijk zijn 170 pleeggezinnen actief die kinderen opvangen. Ze vrezen dat de begeleiding van de pleeggezinnen wegvalt nu gemeenten de jeugdzorg met veel minder geld moeten uitvoeren dan het rijk. „We zien het nu al: organisaties die ondersteuning bieden aan pleeggezinnen gaan massaal mensen ontslaan”, zegt pleegouder Jan Jeursen uit Haarlo in de Twentsche Courant Tubantia van woensdag. Als voorbeeld noemt hij de Gelderse jeugdzorgorganisatie Lindenhout, die noodgedwongen zeventig mensen op straat heeft moeten zetten. „Zo’n beetje alle teamleiders zijn ontslagen. Pleegouders maken zich naar, want hoe gaat het verder met de begeleiding van de pleeggezinnen?”

Mishandeling
Een goede begeleiding door deskundigen is volgens Jeursen van essentieel belang. „Je kunt het als pleegouders niet alleen. Kinderen komen niet voor niets bij een pleeggezin terecht. Die hebben heel wat narigheid meegemaakt en zijn vaak wegens verwaarlozing of mishandeling uit het eigen gezin gehaald.”

Knowhow
Jeursen is al vijftien jaar pleegouder. „Mooi en waardevol. Het maakt me gelukkig”, zegt hij. „Maar zonder de goede begeleiding hadden we het zelf niet gered. Lindenhout werkt met vaste gezinsbegeleiders. Daarnaast kunnen we bij specifieke problemen een beroep doen op gedragswetenschappers. Er zit daar enorm veel knowhow op het gebied van jeugdzorg. Door het ontslag van die mensen gaat die kennis en deskundigheid verloren.”

Warme deken
Volgens Jeursen vormt Lindenhout voor de pleegouders een ‘warme deken’, een vangnet. „Je loopt het grote risico dat als gemeenten straks de jeugdzorg gaan aanbesteden en in zee gaan met de goedkoopste zorgaanbieder, dat die niet de expertise en ervaring in huis heeft.” Volgens Jeursen is pleegzorg voor de overheid de goedkoopste vorm van zorg die er is. "Pleegouders doen het vrijwillig, 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Dan moet je niet gaan snijden in de ondersteuning."

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement