Volledig scherm
Amateurfilmer Ton Kraaijenvanger uit Neede is weer genomineerd voor prijzen op het landelijk filmfestival. Foto Wouter Borre

Ton Kraaijenvanger: filmen met een boodschap

Volg @tctachterhoek op twitter NEEDE - Twee films van Needenaar Ton Kraaijenvanger zijn genomineerd voor het NOVA-filmfestival, dat op zaterdag 5 en zondag 6 november in het Rabotheater in Hengelo wordt gehouden. Kraaijenvanger won al eerder landelijke prijzen met zijn documentaires over controversiële onderwerpen in de wereld.

Twee films van de Needenaar Ton Kraaijenvanger zijn genomineerd voor een prijs: Revolution Caliënte en Geloven. Revolution Caliënte is een verslag van de reis die Ton maakte naar Cuba en gaat over de revolutie van Fidel Castro en Che Guevara. Geloven is een documentaire. „Mensen geloven alles en ze kunnen mensen ook alles laten geloven”, vat hij samen.

De Needenaar filmt in HD. Geen oppervlakkig, plat vermaak, maar serieuze onderwerpen. Documentaires waar hij een half jaar mee bezig is, waarvoor hij de hele wereld over reist. En daarbij schuwt hij controversiële onderwerpen niet.

„Filmen met een boodschap”, noemt hij het zelf. „Ik maak films met een verhaal. Probeer mensen te prikkelen, zodat ze gaan nadenken over bepaalde onderwerpen.”

Cuba, Ethiopië, Azië, Afrika, het Midden Oosten, Ton Kraaijenvanger maakt twee keer per jaar een grote reis, waar hij materiaal voor zijn films schiet. Zo grijpt hij een reis naar Vietnam aan om een documentaire te maken over Agent Orange, het ontbladeringsmiddel dat de Amerikanen massaal inzetten tijdens de Vietnamoorlog. „Nog steeds worden er in Vietnam mismaakte en gehandicapte kinderen geboren als gevolg van Agent Orange. Twee op de honderd”, weet hij.

Vorig jaar won hij met een film over het Israëlisch-Palestijns conflict een bijzondere prijs op het nationale filmfestival, dat toen in Zeeland werd gehouden.

Lees het hele interview met Ton Kraaijenvanger in de Twentsche Courant Tubantia van woensdag.

Hieronder een promo van het filmfestival en twee films die Kraaijenvanger maakte voor het openluchttheater in Eibergen.

NOVA Film Festival 2011 - Promotiefilm from NOVA on Vimeo.