Volledig scherm
Kunstroute-deelnemer Ton Trel tussen enkele van zijn foto's. © Jan Houwers

Ton Trel uit Geesteren wil op z’n foto’s dynamiek van natuur vastleggen

GEESTEREN - Ton Trel uit Geesteren verkoopt niet veel van z’n landschapsfoto’s, maar hij krijgt bij z’n exposities altijd veel positieve reacties.


Hij zit zaterdagmiddag een boek te lezen voor de boerenschuur aan de Brinkweg in Geesteren van buurman Weenink, waar hij elk najaar zijn foto’s exposeert tijdens de Kunstroute in Geesteren en Gelselaar van de stichting Kijk op Kunst Borculo. Dat boek krijgt Ton Trel deze middag zeker niet uit, want hij verwacht toch ruim honderd bezoekers.

„In de twee weekeinden van de Kunstroute komen er op de vier middagen een kleine vijfhonderd belangstellenden langs”, zegt hij. Hij weet dat uit ervaring na jarenlange deelname aan het evenement. „Het is een heel gemêleerd publiek, van jong tot oud. Sommigen maken zelfs op de zaterdag een trektocht langs de locaties in het ene dorp waar de kunstenaars hun werk tentoonstellen en doen op de zondag dan het andere dorp aan.”

Drukte in westen zat
De fotografie is een hobby van de 71-jarige Trel, die hij weer opgepakt heeft na zijn pensionering. „Ik was projectleider bij een installatiebedrijf in Leiden. Toen ik stopte met werken zijn we in Geesteren gaan wonen. Vanwege de rust hier. Mijn vrouw en ik waren de drukte in het westen zat. We hebben nog steeds geen spijt van die verhuizing.”

Vroeger maakte hij vooral zwart-witkiekjes, die hij ontwikkelde in z’n eigen donkere kamer. Maar op een gegeven moment kwam er de klad in. „Toch dacht ik altijd: ik moet weer beginnen met fotograferen. Nadat ik een punt zette achter m’n loopbaan sloot ik me meteen aan bij een fotovakgroep. We kregen les van een beroepsfotograaf. Tegenwoordig trek ik er vaak op uit met twee andere vakgroepleden, met wie ik het goed kan vinden. Naar plekken in het binnen- en buitenland. Ik ben graag buiten in de natuur. Als dat ook nog eens gecombineerd kan worden met m’n favoriete vrijetijdsbesteding, het fotograferen, dan sla ik twee vliegen in een klap. En met z’n drieën leer je weer van elkaar.”

Liefst landschappen
Het liefst legt Trel landschappen vast. De blikvanger van zijn tentoonstelling staat buiten op een schildersezel te pronken. „Deze foto is aan het begin van een avond genomen op een strand in IJsland. Vanaf de gletsjers worden brokken ijs in de zee geworpen. De waterstroom kwakt er hier weer een op het zand. Net daarboven zie je nog een strookje zon in de grijze lucht. Daarom springt deze foto er voor mij ook uit. Er zit dynamiek in. Om de effecten te krijgen heb ik een lange sluitertijd gebruikt. Daarvoor moest ik wel lange tijd op het strand blijven.”

Veel verkoopt hij niet, terwijl z’n foto’s met 150 euro niet duur zijn. „Ach, van de natuurfotografie kan bijna niemand leven. Ik exposeer zo’n twee keer per jaar en de reacties zijn altijd positief. Als mensen zich afvragen hoe ik zoiets toch maak, dan ben ik al tevreden.”

Kunstroute
De veertiende editie van de jaarlijkse Kunstroute in Geesteren en Gelselaar is ook in het weekeinde van 8 em 9 oktober nog te bezoeken. Dan kunnen de belangstellenden op zaterdag en zondag tussen 12.00 en 17.00 uur terecht in de tijdelijke tentoonstellingsruimtes van de deelnemende zestien kunstenaars. De ateliers liggen in beide dorpen op loop- en fietsafstand van elkaar.

In de gereformeerde kerk van Geesteren wordt gemusiceerd door het Segno-collectief. Op zondag dragen streektaaldichters tussen 13.00 en 16.00 uur hun poëzie voor in café Florijn aan de Dorpstraat in Gelselaar. Daar bevindt zich ook een infopunt, net als bij café Baan aan de Dorpsstraat in Geesteren.