Volledig scherm
PREMIUM
Toon Lepoutre en zijn vrouw Joyce Leeftink. ,,Omdat ALS een progressieve ziekte is, moet je alles zien voor te blijven.’’ © Jan Ruland van den Brink

Traagheid in de zorg is gekmakend voor Toon Lepoutre uit Winterswijk

WINTERSWIJK - Hij kan er een boek over schrijven en was dat vorig jaar ook van plan. Maar door gebrek aan tijd en energie moest hij het idee laten varen. De spierziekte ALS is te ver gevorderd. Nu de tijd dringt voor Toon Lepoutre – ‘over een half jaar lig ik in de kist’ – is elke dag er één.

Quote

Je moet de golf voor zijn, niet wachten tot hij je overspoelt.

Toon Lepoutre en Joyce Leeftink

Het verhaal dat hij en zijn vrouw graag willen vertellen, is hun onaangename kennismaking met de zorg. Een wereld van protocollen en regels waar ze voortdurend tegenaan lopen. ,,En vooral de laconicitiet.”

Toon Lepoutre uit Winterswijk en zijn vouw Joyce Leeftink ergeren zich mateloos aan de traagheid in de zorg. Beiden komen uit het bedrijfsleven: hij had een eigen softwarebedrijf, zij is zelfstandig interim-manager. Ze zijn gewend snel beslissingen te nemen. En vooral vooruit te kijken, anticiperen op wat kan komen. ,,Je moet de golf voor zijn, niet wachten tot hij je overspoelt”, is hun levensvisie.