Volledig scherm
Open dag bij de Turkse vereniging Sihhat in Winterswijk. © Jan Ruland van den Brink

Turkse gemeenschap koestert zijn eigen naoberschap

WINTERSWIJK - Turkse Nederlanders en Achterhoekers hebben meer met elkaar gemeen dan je zou denken. Zoveel werd duidelijk op de open dagen van de Turkse sociaal-culturele vereniging Sihhat in Winterswijk zaterdag en zondag (van 10 tot 20 uur).

Volledig scherm
Ook voor de kinderen is er vertier. Foto: Jan Ruland van den Brink © Jan Ruland van den Brink

,,Neem ook gerust een stukje baklava. Lekker, maar wel heel zoet, dus aan één stukje heb je genoeg.” De familie Ter Burg uit de Haart bij Aalten zit net aan een broodje döner als we met onze Turkse koffie bij ze komen aanschuiven. ,,Ja, wij zijn hier gekomen om iets van de Turkse cultuur te proeven”, zegt Els ter Burg, ,,want wij zijn geïnteresseerd in andere culturen en eetgewoontes.”

Niet zo verwonderlijk, want Els en echtgenoot Hans runnen een kinderkookstudio en zijn altijd op zoek naar nieuwe recepten. ,,En op de braderie hier verkopen ze Turkse gerechten die ze vaak uit hun eigen streek of familie hebben meegenomen. Geen eenheidsworst.”

De braderie is één van de drukste attracties op de twee open dagen van de Turkse sociaal-culturele vereniging Sihhat (‘gezondheid’ of ‘welzijn’) in Winterswijk. De bezoekers verdringen zich rond de kraampjes met lahmacun (pizza) met groente, tiramisugebak, Turkse pannenkoeken, zoete gebakjes en gevulde broodjes peynirli (kaas). De activiteitenmarkt is inmiddels een jaarlijks terugkerend gebeuren waar de regionale bevolking kan kennismaken met de Turkse cultuur.

Sihhat telt honderd leden uit Winterswijk, Groenlo en Eibergen. Vooral van Turkse afkomst, maar ook Albanezen, Bosniërs, Irakezen, Syriërs, Iraniërs, Arabieren en Afghanen zich verbonden met het centrum op het Beatrixpark, omdat in het centrum ook een moskee is gevestigd.

Pizzadag

De vereniging organiseert kook- en manicurelessen en volksdansen, er is een ontspanningsruimte voor de jeugd, een uitgebreide keuken van waaruit de avondmaaltijden tijdens de Ramadan worden verzorgd, maar waar ook pizza’s worden gebakken voor de tweewekelijkse Turkse pizzadag. ,,We zijn natuurlijk geen gewone pizzeria, maar iedereen is welkom om hier eens langs te komen om ervan te proeven”, zegt Abdullah Ayturk van de vereniging. 

Er staan niet altijd activiteiten gepland in het centrum. ,,Vaak is het gewoon bijkletsen, met elkaar theedrinken en kinderen lekker laten ravotten. We zijn één grote familie en delen lief en leed met elkaar. Als er iemand is overleden, komen we samen in gebed. Zelf ben ik geboren in Turkije, maar vanaf mijn zesde woonde ik op het Alma (een volksbuurt in Winterswijk, red.) en daar kende ook iedereen elkaar. De verschillen zijn niet zo groot, hoor. Het naoberschap leeft in de Turkse gemeenschap ook heel sterk. En we staan ook heel open tegenover de buitenwereld.”

Schoonmaakdag

Volledig scherm
Mannen bidden in de gebedsruimte. Foto: Jan Ruland van den Brink © Jan Ruland van den Brink

De vereniging Sihhat deelt het pand met de Mescidi Aksa Moskee Winterswijk. Er is een lokaal voor godsdienstlessen aan kinderen en sinds een paar jaar ook een nieuwe gebedsruimte. Die is grotendeels door de gemeenschap zelf verbouwd. Er zijn ruimtes voor de rituele wassing en een gescheiden gebedsruimte voor mannen en vrouwen. 

De grote gebedsruimte heeft meerdere plekken vanwaar de imams gebeden en preken houden en de hele ruimte is rijkelijk versierd met fraai tegelwerk, voorzien van Koran-teksten. Er kan vijf keer daags gebeden worden. Doordeweeks is het meestal rustig met een tiental aanwezigen die richting Mekka knielen, maar het vrijdagmiddaggebed wordt altijd druk bezocht. Daarvoor is een imam uit Turkije in dienst. Religieuze tradities als de oproep voor het gebed zijn heilig, maar er is ook ruimte voor moderniteiten. Ayturk: ,,De vrouwen hebben een eigen bestuur en als er een schoonmaakdag is, roepen ze elkaar op via de groepsapp. En dan helpen de mannen ook mee.”