Volledig scherm
De broers Floris en Roderick Wolters uit Lichtenvoorde met hun SolarFreezer. © Annina Romita

Uitvinding broers uit Lichtenvoorde doet gasrekening verdwijnen

LICHTENVOORDE- Twee jonge ondernemers uit Oost-Nederland hebben een vinding gedaan die de gasrekening van huishoudens in een klap tot nul kan terugbrengen. De Solar Freezer is een duurzame energieoplossing waarbij warmte wordt gewonnen uit water. 

De Solar Freezer beleeft dezer dagen zijn publieke vuurdoop. Het energiesysteem was vrijdag werkend te bezichtigen in een eengezinswoning aan de Aaltenseweg 54 in Lichtenvoorde, waar het al ruim anderhalve maand proefdraait. Ook zaterdag kan het systeem daar worden bekeken.

Zonnecollectoren
De Solar Freezer bestaat uit een gecombineerd systeem van zonnecollectoren, een warmtepomp en een flexibele rubberen ‘bufferzak’. De zak, die past in de kruipruimte van elk huis, wordt gevuld met tapwater dat wordt verwarmd door de zonnecollectoren. De warmtepomp is gekoppeld aan de bufferzak en onttrekt de warmte aan het water dat afkoelt tot min 1 graad en hierdoor in schaafijs wordt omgezet.

Bij dit proces komt zeer veel energie vrij, die wordt gebruikt voor de centrale verwarming en de warmwatervoorziening. Restwarmte wordt opgeslagen in een boiler, voor gebruik op een later tijdstip. Het ijs in de waterbuffer wordt telkens opnieuw ontdooid met behulp van de energie uit de zonnecollectoren, waardoor het procedé zich kan blijven herhalen.

Broers
De broers Roderick en Floris Wolters zijn de bedenkers van de Solar Freezer. Ze zijn eigenaar van Solar Solutions Worldwide, een bedrijf dat gespecialiseerd is in duurzame energieoplossingen.

Koken
Alleen als er op gas wordt gekookt blijft er nog een kleine kostenpost bestaan: ongeveer 3 procent van het totale gasverbruik van een gemiddeld gezin gaat op aan koken.

Studie
Ze mochten na hun studie Small Business en International Business op Saxion gebruikmaken van de Tijdelijke Ondernemers Plaats (TOP)-regeling van Kennispark Twente.