Volledig scherm
De voertuig-inzegening in Groenlo. © Jan Houwers

Vakantiegangers en vervoersmiddelen gezegend in Groenlo

GROENLO - Geen grote campers en caravans, maar rollators en scootmobiels voor de entree van de H. Calixtusbasiliek in Groenlo. Ouderen staan er deze zondagochtend in de rij voor een zegening van pastoor Herman de Jong. Niet alleen de vakantiegangers, maar ook hun vervoermiddelen krijgen een extra zegenwens.

De pastoor is zich ervan bewust dat het tafereel niet zou misstaan in een goede klucht. "Maar dit is serieus. We vragen God om bescherming en tonen onze dankbaarheid."

De zegening ontslaat weggebruikers overigens niet van hun eigen verantwoordelijkheid in het verkeer. "Dus die APK keuring moet gewoon worden gedaan", grapt De Jong, die uiteraard zelf ook in een gezegende auto rijdt. De pastoor klopt het even af, maar heeft zelf nog nooit een groot ongeluk gehad. Zijn vakantie blijft dit jaar binnen de Nederlandse grenzen. "Maar ook dan bid ik altijd even voordat ik op reis ga."

Bescherming
Josephine Evers rijdt haar elektrische rolstoel naar voren, man Henk sluit met hun kanariegele Peugeot achteraan in de rij. "We gaan er vanuit dat het helpt", zegt meneer Evers die toeziet hoe pastoor De Jong de rolstoel van zijn vrouw zegent. Waar de reis dit jaar naartoe gaat is nog ongewis. Na de rollators en scootmobiels is de auto aan de beurt. "Reis veilig en zonder zorgen", klinkt het over het plein terwijl het wijwater over de voorruit glijdt. "Ach, het kan geen kwaad denk ik", zegt mevrouw Evers over de zegenwens. "Wie weet beschermt het ons toch."

Zegeningen
Joke Hemink ziet haar kans schoon en zet haar Golf in de achteruit, draait het autoraam naar beneden en vouwt haar handen. Ze heeft nog geen idee waar de reis naartoe gaat, maar een gezegende auto komt vast nog van pas. "De heer reist overal met je mee in het verkeer. We hebben de middelen en de techniek gekregen om ons te verplaatsen."

Het zegenen van de vervoermiddelen is leuk en aardig, maar het gaat vandaag vooral om bewustwording: de heer is overal in het verkeer en wees dankbaar voor een mooie vakantie. Is een zegenwens echt nodig? De Jong: "God heeft deze zegening helemaal niet nodig, de mensen wel."