Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Van afpersing verdachte Winterswijker (19) hoeft niet terug naar de cel

WINTERSWIJK/DOETINCHEM - Een 19-jarige Winterswijker die, volgens het OM, betrokken was bij een poging afpersing op 16 juni vorig jaar op het Simonsplein in Doetinchem hoeft van de officier niet terug de cel in.

De officier eiste gisteren voor de poging afpersing, een vernieling en een mishandeling 269 dagen jeugddetentie waarvan 180 voorwaardelijk plus reclasseringstoezicht, het volgen van een behandeling en een alcohol- en drugsverbod.

Op 16 juni ging de verdachte met een maat op pad, nadat ze behoorlijk wat alcohol hadden gedronken. In de binnenstad kregen ze ruzie met een aantal anderen. Er werd geslagen en de inmiddels veroordeelde medeverdachte bedreigde de slachtoffers met een balletjespistool. De Winterswijker zou hebben geroepen dat hij geld wilde.

Machogedrag

Tijdens de zitting vertelde hij dat het helemaal niet de bedoeling was om iemand te beroven. ,,Het was vooral machogedrag. Stoer doen, meer niet.’’ De Winterswijker heeft een stoornis, is volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar en verblijft inmiddels al een paar maanden in een woning van de stichting Lojal in Winterswijk.

De raadsman vond dat er voor de poging afpersing onvoldoende bewijs lag en hij bepleitte op dat punt vrijspraak. ,,Het was een hele domme actie, dat besef is er bij mijn cliënt. Mijn cliënt heeft spijt, is in positieve zin veranderd en wil graag meewerken aan een behandeling.’’

De raadsman vond dat de rechtbank de zaak zou moeten afdoen met een straf gelijk aan het voorarrest en een voorwaardelijke werkstraf.

Een 20-jarige Doetinchemmer werd in deze zaak eerder veroordeeld tot 274 dagen jeugddetentie waarvan 180 voorwaardelijk.

Uitspraak 27 februari.