Volledig scherm

Van donkere kelder naar licht paleis

HAARLO - In vier bolderkarren rijden ze door Haarlo. Zeventien peuters, knuffels in de knuistjes en veel speelgoed aan boord. Juf Ans Lappenschaar en drie vrijwilligers trekken letterlijk de kar op deze 'tijdrit' van verleden naar toekomst.

Of zoals Lappenschaar het omschrijft: een rit van de hel naar de hemel. Want peuterzaal De Speeldoos verhuist deze donderdag van de donkere kelder van dorpshuis De Mölle aan de Eibergseweg naar een licht paradijs in het nieuwe kulturhus aan de Wolinkweg.

Ruim 25 jaar zat de Haarlose peuterspeelzaal in dorphuis de Mölle. "In een donkere kelder, zonder water, toiletten en keuken. Daarvoor moesten we de trap op naar boven", vertelt Lappenschaar. "De ruimte voldeed al jaren niet meer aan de eisen."

Ook niet qua veiligheid, zo ontdekte de gemeente na controle naar aanleiding van de cafébrand in Volendam. Bij een brand zouden de kleintjes als ratten in de val zitten, omdat een nooduitgang ontbrak. Die werd in 2001 in alle haast aangelegd.

Maar dan waren er nog de niet afgedekte hete verwarmingsbuizen en een plafond waar vliegen en stof vanaf dwarrelden. Na een ochtendje in de peuterspeelzaal moesten de kinderen eerst grondig gewassen worden. Kortom: de ruimte was gewoon op.

Geen wonder dat Lappenschaar, de vrijwilligers en de peuters het niet erg vinden om de deur van De Mölle achter zich dicht te doen. Opgetogen gaan ze met de bolderkarren in colonne op weg naar de Wolinkweg. "Naar de nieuwe peuterzaal", weet Stefan Mengerink (3). Want daar is buiten een schommel en een wipauto. "Die heeft papa gegraven!"

Britt Prinsen (2) mag als jongste peuter als eerste de deur van het kulturhus open doen. Vervolgens rennen de kinderen naar binnen. Niet de kelder in, maar naar een grote lichte ruime, met metershoge grote ramen, waardoor de kinderen uitkijken op groene weilanden. En op de speelplaats met als centraal middelpunt de onlangs geplantte Willem Sluiterboom.

" Kijk", wijst Lappenschaar naar twee grote openslaande deuren. Die geven direct toegang tot de betegelde buitenspeelplaats. Een speelhuisje staat er al. "En er komen nog schommels, een wipauto en omheining, zodat de kinderen hier veilig kunnen buitenspelen."

Blij is Lappenschaar ook met de eigen keuken, speciale peutertoiletten en multifunctionele ruimte, die door de peuters gebruikt kan worden om met trekkertjes en driewielers rond te rijden.

Maar waar is het speelgoed? Waar zijn de tafels? Waar de stoelen? "Dit is nu verhuizen", legt juf Ans uit. "Je komt eerst in een lege ruimte. Maar morgen gaan alle papa's en mama's het speelgoed en de meubels verhuizen", legt ze uit. Dinsdag nemen de peuters de nieuwe Speeldoos dan ook pas echt in gebruik.