Shot uit digitale vergadering van de commissie Bestuur en Sociaal van de gemeente Berkelland, met vanaf linksboven met de klok mee Martine Tenhagen (CDA), voorzitter Gerard Hilhorst, burgemeester Joost van Oostrum en Han Boer (D66).
Volledig scherm
Shot uit digitale vergadering van de commissie Bestuur en Sociaal van de gemeente Berkelland, met vanaf linksboven met de klok mee Martine Tenhagen (CDA), voorzitter Gerard Hilhorst, burgemeester Joost van Oostrum en Han Boer (D66). © Peter Zandee

Van Oostrum in digitale commissievergadering: ‘Eenduidig signaal over Achterhoekse ziekenhuizen’

BORCULO - „Er is een eenduidig signaal nodig. Maar er wordt hard gewerkt voor het behoud van twee ziekenhuizen voor de Achterhoek.” Burgemeester Joost van Oostrum reageerde dinsdagavond in de eerste ‘thuisvergadering’ van de Berkellandse raadscommissie Bestuur en Sociaal op de frictie tussen de motie van de Achterhoek Raad en de Achterhoek Board over de Achterhoekse ziekenhuizen.

De Berkellandse raadscommissie vergaderde dinsdagavond via een team-toepassing via internet. Slechts voorzitter Gerard Hilhorst zat fysiek in de raadszaal; de commissieleden en collegeleden thuis. Die techniek leverde geen spetterende discussies op.

Motie

De Achterhoek Raad nam in december een motie aan waarin de Achterhoek Board wordt opgeroepen zich in te zetten voor behoud van twee volwaardige ziekenhuizen in de Achterhoek, inclusief verloskundige zorg/gynaecologie en klinische kindergeneeskunde.  De Achterhoek Board geeft nu slechts aan te werken  aan een regiovisie rond de ziekenhuizen in Winterswijk en Doetinchem. Daarbij wordt ook zorgverzekeraar Menzis  betrokken. 

Zorgen delen

„De Achterhoek Board ontwikkelt zich tot een club die zelf wel weet wat goed is voor de mensen, niet als orgaan dat besluiten van de Achterhoek Raad uitvoert”, stelde commissielid Han Boer (D66) dinsdagavond. Van Oostrum zegde toe de zorgen te zullen delen met de voorzitter van de Achterhoek Board. Die laatste is zijn Doetinchemse collega Mark Boumans.

‘Geen tegenstelling’

Er zijn problemen tussen de Achterhoekse ziekenhuizen Slingeland (Doetinchem) en Streekziekenhuis Koningin Beatrix (Winterswijk), gefuseerd tot Santiz. Volgens Van Oostrum is geen sprake van een oost-west-tegenstelling binnen de Achterhoek. Buiten de regio Achterhoek is ook de gemeente Doesburg bij  de zaak betrokken: ook Doesburg is gericht op het ziekenhuis in Doetinchem.