Frederieke Schouten, dierenarts bij Varkens in Nood en Dier en Recht
Volledig scherm
PREMIUM
Frederieke Schouten, dierenarts bij Varkens in Nood en Dier en Recht © Marco Okhuizen

Varkens stikken twee dagen voor slacht: ‘Misschien zijn ze nu wel beter aan hun einde gekomen’

WINTERSWIJK - Ruim 900 varkens zijn gestikt in hun stal in Winterswijk. Een noodlottig ongeval, zo lijkt het. Het ventilatiesysteem zou het hebben begeven, waardoor de dieren langzaam een wisse dood tegemoet gingen. Waarom hou je ze dan ook in een potdichte schuur, vraagt Frederieke Schouten van Varkens in Nood zich af. En, was er geen alarmsysteem?

Quote

In het geval van een stalbrand ben je dan vaak niet op tijd, maar als de ventilatie uitvalt, dan zou je het wel moeten redden

Frederieke Schouten, dierenarts bij Varkens in Nood en Dier en Recht

Tot een paar jaar geleden hoorde je het niet echt, zegt Schouten, voormalig dierenarts. Maar het afgelopen jaar is het een paar keer voorgekomen dat grote aantallen staldieren omkwamen door gebrek aan zuurstof. ,,In het buitenland, maar ook een enkele keer in Nederland. Afgrijselijk.”

Waarom, zo vraagt Schouten zich af, hou je dieren in een systeem waarin ze dood gaan als de ventilatie het niet doet. ,,De gebouwen zitten potdicht, en daarmee zijn de varkens volstrekt afhankelijk van mechaniek en mensen. Als je de dieren buiten houdt, dan ontstaat er geen ammoniak. Die ontstaat in mestkelders, onder de stallen. Wij zijn voor scharrelsystemen of biologische systemen, waarbij de dieren een uitloop hebben. Bij een stalbrand bij biologische boeren zie je ook dat dieren het vaker overleven, omdat ze zelf naar buiten kunnen.”