Volledig scherm
Kisveld-leerlingen bij een vrachtwagen als 'gast' bij de dodehoekles. © Veilig Verkeer Nederland

Veilig Verkeer Nederland en Noaber18 geven 'dodehoekles' in Neede

NEEDE - Veilig Verkeer Nederland en wegenbouwer Noaber18 hebben de afgelopen weken op circa 15 Achterhoekse scholen 'dodehoekles' gegeven. Dat melden beide organisaties. Een van de scholen was basisschool Kisveld in Neede.

Noaber18 is in september gestart met de aanleg van de nieuwe N18 tussen Groenlo en Enschede. Deze werkzaamheden zorgen ervoor dat het vrachtverkeer toeneemt.

Het lesprogramma Veilig op Weg begint in de klas met een dvd en een quiz, waarin de kinderen leren wat de dode hoek is en hoe ze veilig kunnen omgaan met grote voertuigen in het verkeer. Met behulp van lesborden spelen de kinderen praktijksituaties na. Maar het spannendste gedeelte van de les is natuurlijk wanneer de kinderen plaats mogen nemen in de cabine van een echte vrachtauto.

Chauffeurs van vrachtauto's, bussen en andere grote voertuigen hebben geen zicht op verkeer rechts naast hun auto en pal voor en achter hun auto. Jaarlijks vallen door ongelukken met de dode hoek in Nederland rond de 10 doden en enkele tientallen zwaar gewonden te betreuren. Verschillende maatregelen, zoals spiegels en camera's op grote voertuigen, maken de dode hoek kleiner, maar lossen het probleem niet helemaal op.