Verbinding met het oosten: Lijnbus Aalten - Bocholt in gebruik genomen
AALTEN/BOCHOLT - De lijnverbinding tussen Aalten en Bocholt is, drie jaar na de proef, eindelijk in gebruik genomen. Woensdag reed de blauwe stadsbus van StadtBus Bocholt voor het eerst op en neer tussen station Aalten en station Bocholt.
Geen drukbezette dag, bleek op het station in Aalten. De chauffeur, die rond het middaguur net voor de vijfde keer in Aalten was, liet weten dat hij nog niemand vervoerd had.
Wel kreeg hij vragen. Onder meer wat voor soort mondkapje er gedragen moet worden. ,,We hebben voor vandaag besloten naar Arnhem te gaan”, laat de dame die de chauffeur de vraag stelt, weten. ,,In Duitsland moet je op veel plekken nog een mondkapje dragen. En dan niet zo’n stoffen, zoals hier het geval was, maar een FP2-masker. Dan is het in Nederland allemaal net wat makkelijker. Maar nu weet ik het, dus ga ik volgende week wel naar Bocholt.”
Maar nu weet ik het, dus ga ik volgende week wel naar Bocholt.
Kaartje kopen
Mondkapjes zijn niet het enige verschil met Nederland. Ook de Nederlandse ov-chipkaart kan niet gebruikt worden. ,,Nee, mensen die naar Bocholt willen, moeten in de bus een kaartje kopen”, legt de chauffeur uit. ,,Een enkele reis kost 2,20 euro.”
De lijnverbinding C11 dicht het gat tussen het Nederlandse en Duitse spoornet. In Aalten kan de trein Winterswijk - Arnhem worden gepakt en Bocholt is per spoor verbonden met Wesel en grote steden in het Roergebied en Düsseldorf.
Daarmee herstelt de busverbinding het ‘gat’ dat ontstond nadat tussen Achterhoek en Westmünsterland de oude spoorverbindingen bij Winterswijk werden opgegeven. In deze buurgemeente vind je nog de Borkensebaan en Bocholtsebaan. Laatstgenoemde leidde naar Bocholt. Deze verbindingslijn werd al vóór de oorlog in 1936 opgebroken. De spoorlijn naar Borken hield het langer vol: tot 1979. Tegenwoordig is de strook natuurgebied, beheerd door Natuurmonumenten.
Dat het de eerste dag nog erg rustig was in de bus, is vooral te verklaren door de vakantieperiode. Tijdens de proef, die tussen december 2017 en mei 2018 plaatshad, maakten dagelijks gemiddeld negentig passagiers gebruik van de verbinding. Vooral op weekdagen. Zo’n driekwart van de passagiers was Duits en de grootste groep bestond uit scholieren.
Vertrek op het volle uur
Lijnbus C11 rijdt door de weeks van 07.03 tot 20.03 uur vanuit Aalten naar Bocholt en vertrekt op het volle uur. In het weekend zijn de rijtijden beperkt van 08.03 tot 16.03 uur.
Burgemeester Anton Stapelkamp laat weten erg blij te zijn dat de lijnbus er eindelijk is. ,,Hoop dat er gebruik van wordt gemaakt”, aldus de burgemeester.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
Berkelland houdt 1,6 miljoen over, maar stopt grootste deel overschot in reserves voor later
BORCULO - Berkelland heeft geld overgehouden over 2021, zo blijkt uit de jaarrekening 2021 zoals B en W die dinsdag naar de raad hebben gestuurd. Het positieve resultaat is 1,6 miljoen. Ruim 200.000 euro is de gemeente alsnog kwijt voor projecten die op 31 december nog niet klaar waren. 1,4 miljoen wordt in de reserve onderwijshuisvesting gestopt, voor toekomstige ontwikkelingen. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
PREMIUM
OOG-raadslid Hans Scheinck spreekt raad Oost Gelre geëmotioneerd toe: ‘Ik wil wethouder worden’
GROENLO - Geheel onverwacht stond nieuwbakken raadslid Hans Scheinck van de lokale partij OOG dinsdagavond in Oost Gelre geëmotioneerd voor het spreekgestoelte om aan te geven dat hij graag wethouder wil worden.
-
Politie neemt vangkooien, jachtgeweer én beschermde vogel in beslag in Winterswijk
WINTERSWIJK - Diverse bekeuringen, inbeslagname van vangkooien, van een jachtgeweer en van een ongeringde, beschermde vogel. Dat is het resultaat van een gezamenlijke controle deze maandag in Winterswijk van de dierenpolitie, provincie Gelderland en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. -
Crowdfunding-actie geslaagd: skatepark in Eibergen kan op de schop
EIBERGEN - Het skatepark op De Maat kan worden vernieuwd. De crowdfundingactie voor het project is geslaagd. ,,Na 18 jaar werd het echt tijd.” -
PREMIUMnatuur
Vreemde vogel in Twente en de Achterhoek: de drekhoepe met indianentooi
Er worden de laatste jaren opvallend veel hoppen gezien. Deze in de vorige eeuw verdwenen broedvogel duikt in april en mei ook veelvuldig in Twente en de Achterhoek op. En er zijn ook aanwijzingen dat er weer wordt gebroed in Oost-Nederland.