Verborgen kelder wordt droomhuis
RUURLO - Ruurloër Jan Schippers bouwt de voormalige reinwaterkelder die hij van waterbedrijf Vitens kocht, om tot zijn droomwoning. De kelder, gebouwd in 1973 voor Waterleidingmaatschappij Oostelijk Gelderland (WOG), is verdeeld in twee compartimenten van elk 500.000 liter. Inmiddels staat er geen water meer in. Voor de kelder staat een ouder pompgebouw. Hieronder is een berging waarin nog 100.000 liter water is opgeslagen. Bij kelder en pomphuis horen 5,2 hectare bos en dik 2 hectare cultuurgrond: samen 7,5 hectare.
Delen per e-mail
’Nieuw gebruik - oud gebouw’ is dit jaar het landelijke thema van de Open Monumentendag, dat in het weekend van 10 en 11 september wordt gehouden. Het draait om de vraag welke nieuwe functies je aan monumenten kunt geven om ze zo te behouden. Juist de beperktheid van de mogelijkheden vormt een bedreiging voor veel bestaande gebouwen. In Ruurlo heeft Jan Schippers geluk gehad: hij vroeg een bouwvergunning aan voor het ombouwen van een voormalige reinwaterkelder tot woning, net voordat de gemeente Berkelland vanwege de verwachte bevolkingskrimp geen nieuwe bouwaanvragen meer in behandeling nam.
Architect Eelco Schuijl uit Borculo erkent dat de bouwstop het in de praktijk lastig maakt om veel bijzondere gebouwen te kunnen redden. “Je moet de bestemming van gebouwen wijzigen als je ze herbestemt. Als er dan geen woningen bij mogen komen, valt een voor de hand liggend gebruik weg.” Schuijl, die werkt bij Studio Groen+Schild in Deventer, is gespecialiseerd in herbestemming van gebouwen. Hij kwam in contact met Schippers en inmiddels werken de twee samen aan een onvergelijkbaar project: het ombouwen van een voormalige waterkelder van de WOG (Waterleidingsmaatschappij Oostelijk Gelderland) tot woning.
Schippers: “Ik wandelde hier wel eens en ik wist dat de kelder niet meer in gebruik was. Ik fantaseerde over hoe je er iets moois van zou kunnen maken. Ik stuurde waterbedrijf Vitens een mailtje en kreeg te horen dat het object bij inschrijving verkocht zou worden. Samen met mijn broer heb ik ingeschreven en we bleken de hoogste bieders. Inmiddels ben ik alleen eigenaar.”
Het is aardedonker in de reinwaterkelder. Slechts een ronde, tachtig centimeter wijde opening geeft toegang tot de half ondergrondse betonnen doos. De in 1973 gebouwde reinwaterkelder had - zonder water - in de periode van de Koude Oorlog ook dienst kunnen doen als bunker: in ieder geval zijn de 22 centimeter dikke betonnen wanden en dak stevig genoeg. Er na gedeeltelijke uitgraving ramen in zagen, is in elk geval niets voor een doe-het-zelver. Maar ook het dak moet eraan geloven: een centraal deel van het dak wordt verwijderd om een patio-achtige opening te creëren om zo licht in het object te halen. Bovenop komt een bescheiden opbouw, maar de oorspronkelijke kelder bepaalt de vorm en de maat van het toekomstige droomhuis.
Schippers wil het huis zo klimaatneutraal-mogelijk maken. “Nu al is het hier in de winter aangenaam zacht en ‘s zomers lekker koel. Maar natuurlijk wil ik wel iets met zonnepanelen doen, ook al zitten we hier in een bos.”
”Ook aan de akoestiek moet wat worden gedaan”, zegt Schuijl met een lach. Elkaar tijdens het gesprek in de rede vallen, gebeurt niet: te lawaaiig in de galmende kelder. Schippers demonstreert door in zijn handen te klappen hoe het geluid dertien seconden blijft echoën in de kelder. “Dat gaat je gauw vervelen”, voorspelt hij. “Aan verlaagde plafonds zullen we niet ontkomen.”
Hoewel de verbouwing nog moet beginnen, doen de opdrachtgever en de architect op zaterdag 10 september wel mee aan de Berkellandse editie van Open Monumentendag. Schippers hoopt zo dorpsgenoten ervan te overtuigen dat zijn plannen de rust in de groene long aan de noordkant van het dorp minimaal aantast. “Het bos blijft toegankelijk voor iedereen.” En wijzend naar graffiti op de achterkant van het pompgebouw: “De overlast door hangjeugd zal wel verminderen als we hier eenmaal wonen.”
De tot woning te verbouwen reinwaterkelder ligt aan de Brouwershoekweg 29 in Ruurlo. Publiek is zaterdag 10 september in het kader van Open Monumentendag welkom tussen 10.00 en 13.00 uur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Sporthistoricus speurt naar oorlogsslachtoffers in het Gelderse voetbal: nu al 43 nieuwe namen
ZEIST/ARNHEM - Alle Gelderse voetballers die zijn gestorven in de Tweede Wereldoorlog in kaart brengen. Dat is het doel van sporthistoricus Jurryt van de Vooren, die hiervoor samenwerkt met Gelderse archiefinstellingen. Tot dusver vermeldde het officiële KNVB-oorlogsmonument 191 namen van omgekomen KNVB-leden uit deze provincie. Aanvullend onderzoek leverde al 43 nieuwe namen op. -
Wandelaars doen lugubere vondst in bos Winterswijk: resten van ree en twee ongeboren kalfjes
WINTERSWIJK - In een bos bij Winterswijk zijn zondagochtend de resten van een ree gevonden, inclusief twee ongeboren kalfjes van zeven maanden oud. De vondst werd gedaan door wandelaars. -
‘Grenscontrole’ Achterhoek-Twente rond afgesloten N315
RIETMOLEN/HAAKSBERGEN - Het heeft iets van Europa van vóór ‘Schengen’. Controle op de grens. In dit geval die tussen Overijssel en Gelderland, c.q. Twente en de Achterhoek, of Haaksbergen en Berkelland. Maar in plaats van ‘Nog iets aan te geven?’ vragen de controleurs ‘tig’ keer per uur: ‘Waar moet u naartoe?’ -
PREMIUM
Actiegroep en beheerder in gesprek over betwiste natuurbegraafplaats in Barchem: ‘Er blijken zeker openingen te zijn’
BARCHEM / LOCHEM - Is er een opening in de discussie over de komst van een natuurbegraafplaats in Barchem? Bezwaarmakers en de beheerder van landgoed de Kalenberg praten er met elkaar over. Terwijl de actiegroep Red de Kalenberg! gaat zoeken naar alternatieven, zetten de beheerders hun vergunningsaanvraag door. -
PREMIUM
Janet Timmerije maakt welkomstkunst voor Eibergen: ‘Het is een ingewikkeld ding’
EIBERGEN - „Waar ben ik aan begonnen?”, dacht Janet Timmerije, toen ze de bijzondere opdracht voor een openbaar kunstwerk van de gemeente Berkelland had aangenomen: het welkomstbord langs de Groenloseweg in Eibergen beschilderen.
-
PREMIUM
Driegangenmenu en blauwe lichtbril: zo komen medewerkers van het Slingeland Ziekenhuis gezonder de nacht door
DOETINCHEM - De nachtdiensten in het Slingeland Ziekenhuis krijgen vanaf 1 maart elke nacht een ‘driegangenmenu’ aangeboden. Dat is het resultaat van een succesvolle proef in het Doetinchemse ziekenhuis om het medisch personeel gezonder en alerter de nacht door te helpen. -
PREMIUM
Blaastest die corona ‘ruikt’ en supersnel uitslag geeft dit voorjaar in de Achterhoek
DOETINCHEM - Achterhoekers kunnen nog dit voorjaar controleren of ze corona hebben met een speciaal daarvoor ontwikkelde blaastest. Gezondheidsorganisatie GGD zoekt een plek om te gaan testen met deze SpiroNose. -
Burgemeester Berkelland: ‘We gaan niet bij elke winkeldeur staan controleren’
BORCULO - Houden Berkellandse winkeliers zich aan de nieuwe coronaregels? Gemeente en politie gaan daar vanaf woensdag op toezien, maar alleen ‘bij duidelijk zichtbare excessen’, zegt burgemeester Joost van Oostrum. „We gaan niet bij elke winkeldeur staan controleren of klanten vier uur van tevoren een afspraak hebben gemaakt.”