Waarschuwingsbord 'Pas op! Botulisme' bij vijver.
Volledig scherm
Waarschuwingsbord 'Pas op! Botulisme' bij vijver. © Peter Zandee

Verdenking van botulisme
in vijver op De Mors Eibergen

EIBERGEN - Na meldingen van dode en zieke watervogels in en bij de vijver tussen de Borculoseweg en bedrijventerrein De Morst heeft het Waterschap Rijn en IJssel gewaarschuwd voor botulisme. Bij de vijver zijn borden geplaatst. Gedacht wordt aan botulisme type C. Een laboratorium in Lelystad onderzoekt genomen monsters.

Mensen en (huis)dieren wordt aangeraden om elk contact met het water te vermijden. Het waterschap heeft de dode dieren opgeruimd en waarschuwingsborden geplaatst.

Omdat dode dieren opnieuw een bron voor verdere besmetting vormen, moeten deze zo snel mogelijk worden opgeruimd. Dit gebeurt volgens speciale voorschriften. Wie dode watervogels aantreft, kan dit telefonisch melden via  0314-369 369. Het waterschap raadt aan de dieren niet zelf aan te raken en ook huisdieren weg te houden bij dode en zieke dieren. Omdat zieke dieren zwemmend en vliegend ook naar andere plekken kunnen gaan, worden inwoners van Eibergen opgeroepen ook alert te zijn op dode en zieke watervogels op andere plekken in de buurt. 

Verschijnselen

Botulisme komt vooral bij hogere (water)temperaturen voor, schetst het waterschap. De botulismebacterie scheidt bij hoge temperaturen giftige stoffen af, die verlammend kunnen werken. Daarbij kunnen verschillende symptomen optreden, variërend van misselijkheid, vermoeidheid, buikklachten en slappe arm- en beenspieren, tot dubbel of wazig zien. Over het algemeen is geen sprake van koorts. Wie denkt besmet te zijn geraakt met botulisme, wordt aangeraden contact op te nemen met de huisarts, of in het geval van huisdieren met de dierenarts.

Waarschuwingsbord bij de vijver die de woonwijk van bedrijventerrein De Mors scheidt.
Volledig scherm
Waarschuwingsbord bij de vijver die de woonwijk van bedrijventerrein De Mors scheidt. © Peter Zandee