Volledig scherm
© Lars Smook

Verdriet om doodgeboren kindje uit Neede krijgt na 37 jaar eindelijk een plekje

NEEDE - Jan Markerink uit Neede wacht net als duizenden andere ouders op het moment dat doodgeboren kinderen alsnog een naam krijgen in de gemeenteregisters. Vrijdag mocht hij al een gedenkplaatje voor zijn dochtertje Adrie laten zetten op de gemeentelijke begraafplaats.

„Dit is een heel mooi moment”, zegt Markerink met een glimlach op zijn gezicht als medewerker Harrie ten Vregelaar van Corbeel & Greven Urn- en Grafmonumenten uit Haaksbergen een hartvormige plaquette in zwart graniet op het graf heeft bevestigd. ‘Ons kindje Adrie’, staat erop. Eindelijk heeft het doodgeboren dochtertje van Jan en wijlen Ada een eigen grafmonumentje.

Emotie
Wim Wagenaar (73), gynaecoloog in ruste, is ook aanwezig bij het bijzondere moment. Hij was op 4 oktober 1979 de specialist die in het toenmalige ziekenhuis van Groenlo de bevalling deed, één dag na het overlijden van Adrie.„Ik ben zo blij dat je er bij bent, Wim”, zegt Jan, terwijl hij Wagenaar stevig vastpakt. „Ik vond gewoon dat ik dit moest doen”, zegt de Groenloër. „Ik heb veel begrip voor de vragen die nog leefden. De emotie en het verhaal van Jan hebben me gegrepen, daarom ben ik op zoek gegaan.”

Wagenaar heeft op verzoek van Markerink in de archieven van het in 1984 naar Winterswijk verhuisde ziekenhuis gezocht naar gegevens over Adrie. Tevergeefs, de betreffende stukken waren waarschijnlijk al vernietigd. Ook de nauwkeurige dagstaten van een oud-collega boden geen uitkomst. „Ik heb dus niet echt kunnen helpen”, zegt Wagenaar. „Jan, het klinkt heel hard als ik het zo zeg, maar ik vrees dat de dood van Adrie destijds nog als miskraam werd gezien, het gebeurde namelijk net voor de 28ste levensweek.” Jan knikt. „Ik snap het. Gelukkig is het destijds wel vastgelegd in de administratie van onze huisarts.”

BRP
Met dat papiertje hoopt de Needenaar nog mee te maken dat hij zijn dochter Arendina Hendrika alsnog kan laten inschrijven in de Basis Registratie Persoonsgegevens (BRP) van Oost-Gelre, de opvolger van de toenmalige gemeente Groenlo. „Zodat vastligt dat ze heeft bestaan”, zegt Markerink, „en ook al die andere kinderen die zijn doodgeboren.”

Dat kan vanaf het moment dat de wetswijziging van kracht is die het verstrekken van geboorteaktes voor doodgeboren kinderen mogelijk maakt. Ruim 82.000 handtekeningen onder de petitie ‘Ik wil ook in de BRP’ hebben onlangs de landelijke politiek overtuigd van de noodzaak van deze wijziging.