Volledig scherm
Het lijsttrekkersdebat van LTO Berkelland bij Prinsen in Haarlo. © Peter Zandee

Verkiezingsdebat LTO over pijnpunten in Berkelland

HAARLO - Waarom zou Berkelland een scherper geurbeleid nodig hebben dan andere gemeenten? Discussieleider Agnes Gunnewijk weet feilloos het pijnpunt op te zoeken voor de agrarische achterban van landbouwkoepel LTO.  In Zaal Prinsen in Haarlo ontspint zich deze donderdagavond een inhoudelijk verkiezingsdebat.

Het 'vacante' bestemmingsplan buitengebied loopt als een rode draad door veel discussies.  Ontwikkelingsmogelijkheden zijn onder de huidige omstandigheden zeer beperkt voor bedrijven in het buitengebied. Verschillende lijsttrekkers betuigen publiekelijk spijt over het feit dat het zo is gelopen: dat de gemeente zonder geldige spelregels zit voor bouwvergunningen.

Geurbeleid

Een nieuw geurbeleid zorgt slechts voor vertraging en verder oponthoud voor een nieuw bestemmingsplan buitengebied, betoogt Gerard Hilhorst (CDA), als het gaat om een van de recente aanpassingen in de opzet voor een nieuw bestemmingsplan. Hij waarschuwt er bij dat niet alleen boeren er in het buitengebied de dupe van zullen worden.

Doemscenario's

D66-lijsttrekker Han Boer vindt dat niet moeten worden gesomberd. Neem van tevoren al die doemscenario's niet in de mond, stelt hij. Op het effect van het plussenbeleid van de provincie na, zit het Berkellandse buitengebied niet op slot.

Via het plussenbeleid naar een onbegrensd flexibel bouwblok in plaats van maximaal 1,5 of 2 hectare zoals nu de limiet is? Volgens het CDA komen er geen enorme uitbreidingen omdat de Natuurbeschermingsweg en PAS (programma aanpak stikstof) dat veel te moeilijk en duur maken. Bouwblok en een bouwvlak: Han Boer smoort de discussie over de (on)mogelijkheden van forse uitbreiding van agrarische bedrijven. 

Winkels

Een melkveehouder uit de zaal houdt Leo Morren een spiegel voor, als de GroenLinks-lijsttrekker pleit voor hogere prijzen voor goede producten. Weer dan winkels als Action met onverantwoord lage prijzen uit je gemeente, geeft hij aan. Iedere koe die hier weggaat, komt er bij in een ander land waar het minder is gesteld met dierenwelzijn. Nergens hebben dieren het zo goed als in Nederland, aldus de veehouder.