Volledig scherm
bijeenkomst rond plaquette Grobbee © Peter Zandee

Video | Beltrum herdenkt 'tijdperk Grobbee'

BELTRUM - Het is een feestje met een dubbel gevoel. Van dankbaarheid en saamhorigheid, maar ook van gemis van begin vorig jaar overleden populaire oud-huisarts.

"Vijfendertig jaar geleden stonden we hier ook", zegt Beltrumer Martin Bouwmeesters van Stichting Oud Beltrum. "Toen voor dit gebouwtje, waarin de geredde stoommachine van de zuivelfabriek een plek kreeg. Nu ter herinnering aan dokter Grobbee, die die reddingsactie voor de stoommachine was begonnen."

Zoon Rick Grobbee trekt het doek weg voor de bronzen plaquette met het portret van zijn vader zoals Anouk de Groot dat maakte. Henk en Mia Grobbee-Bakker vestigden zich in 1959 in Beltrum. De Beltrumers kenden tot dan geen eigen huisarts: ze waren aangewezen op huisartsen in de omringende plaatsen Borculo, Groenlo en Zieuwent. Wel was er sinds 1925 'ziekenzorg' in het Gerardus Majella Gesticht, door de zusters van Julie Postel. Zo legendarisch als zuster Femia Hulsmeijer werd, zo werd dokter Henk Grobbee dat als eerste huisarts. Bij de onthulling van de plaquette staat prominent een 'lelijke eend' opgesteld: de Deux Chevaux waarin Grobbee visites reed, kreeg plaatselijk overal voorrang.

Onder de Grobbees kwam er in Beltrum een wit-gelekruisgebouw; Mia Grobbee-Bakker begon het consultatiebureau. De Hassinkhof kreeg vorm als ouderen-woonzorginstelling. Henk Grobbee leidde EHBO-cursussen: 'zorg' kreeg een extra dimensie. Door Joop Abbink verzamelde foto's van onder meer enkele decennia leven in woonzorgcentrum Hassinkhof getuigen daarvan tegenover het Mariaplein op een gelegenheids-tentoonstelling in zalencentrum Dute over 'zorg in Beltrum'.

Hier een diashow:

Volledig scherm
bijeenkomst rond plaquette Grobbee © Peter Zandee