Volledig scherm
60 jaar NMC © Peter Zandee

Video | 'Brommers kieken' bij diamanten Needse Motorclub (NMC)

NEEDE - In De Oale Smederieje van de Historische Kring Neede is tot 20 november een tentoonstelling te bezoeken rond 60 jaar Needse Motorclub (NMC). Zaterdag werd die geopend. Maar het was eigenlijk vooral 'brommers kieken'.

Bij de Needse Motorclub (NMC) draait het niet per se om het nieuwste of snelste. Ook brommers en vooral ook oldtimers worden er gekoesterd. Een ererol was bij de opening van de expositie weggelegd voor het oudste actieve lid van de NMC, Arend Ooink. Van de 60 jaar die de NMC bestaat, is Ooink al 52 jaar lid. Op een relatief moderne BMW uit de K-serie reed de Noordijker de tentoonstelling letterlijk open.

Ooink vertelde destijds te zijn begonnen op een 200 cc-Zündapp. "Goed voor 90 kilometer per uur, met de wind in de rug", aldus de NMC-nestor. Later verruilde hij de Zündapp voor een 500 cc-BMW-boxer. Met een top van 140 kilometer per uur was dat destijds een snelle motor.

NMC-leden hadden massaal gehoor gegeven aan een oproep van de club om per motor naar de opening van de expositie te komen. De hoek van de Borculoseweg en Rapenburg was daardoor even het Mekka voor motorminnend publiek, met motor aan motor een combinatie van zowel moderne techniek als oldtimers in showroomstaat.

Hier een slideshow: