Volledig scherm
De uitgegraven oorlogsgrnaat aan de Heelweg in Beltrum. © Politie Berkelland

video | EOD brengt Engelse mortiergranaat uit WOII tot ontploffing in Borculo

BORCULO / BELTRUM - De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) heeft Borculo en Beltrum dinsdagmorgen een Engelse mortiergranaat uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht. Dat was noodzakelijk nadat ontdekt was dat de slagpen eruit stak. Zodoende stond de granaat op scherp en kon die bij de minste beweging exploderen. De 3-inch mortiergranaat was gevonden met een metaaldetector.


De politie Berkelland maakte gisteravond melding van het voorval op de eigen Facebookpagina. Daar werd ook een filmpje gedeeld van de gecontroleerde ontploffing van de granaat.

In reacties op het Facebookbericht toonden mensen zich verbaasd dat de medewerkers van de EOD de over de motier geworpen grond flink aanstampten. Dat gebeurde voordat ontploffing plaats had. ‘Hilarisch hoe elke schep zand nog even wordt aangestampt bij deze op scherp staande granaat…’, luidde een reactie.

Hier een videoimpressie:

  1. Waterboarding? Ook hierdoor raakten 3 docenten in Twente in opspraak
    PREMIUM

    Waterboar­ding? Ook hierdoor raakten 3 docenten in Twente in opspraak

    ALMELO - De scheidslijn tussen wat je als leerkracht wel en niet kunt maken, is flinterdun. Een docent in Almelo raakte deze week in opspraak doordat hij het effect van martelmethode waterboarding demonstreerde in de klas. De rechter draaide deze week de straf die hij kreeg terug, maar de leraar is wel getekend door de hele situatie. Wij zetten drie andere controversiële zaken uit deze regio op een rij, met driemaal een hoofdrol voor de docent.