Volledig scherm
Tijdcapsule wordt in gat onder toekomstige vloer gelegd © Annina Romita

Video | Needes 'Rooie Dorp' is Adriaan Buterstraat rijker

NEEDE - Margriet Wassink en René Bruil en dochter Winona wonen op een historische plek, zodra hun huis klaar is. Sinds woensdagmiddag extra historisch, door een 'tijdcapsule' onder de vloer. Erin zit een krant van deze dag. Niet openmaken voor 2066, staat erop.

Maar misschien wordt het wel veel later voordat ooit aan de vloer gemorreld wordt. Want 'Het Rooie Dorp' zoals de wijk De Berg wel genoemd wordt, heeft het ook zowat een eeuw volgehouden voordat aan de huizen werd gemorreld. Gesloopt zijn 128 woningen, 139 zijn gerenoveerd en nu verrijzen 15 nieuwe huurwoningen van ProWonen. "Toen we aan het project De Berg begonnen, wilden mensen eerst niet geloven dat we geen plan hadden klaarliggen. Maar dat was echt zo: dat plan wilden we samen met de bewoners maken", vertelt ProWonen-manager Jan Stoel van ProWonen.

De nieuwe huizen komen in een straat die past in de traditie van historische namen. Weliswaar was Adriaan Buter geen staatsman, maar geschiedenis schrijven deed de schrijver/dichter/natuur- vorser evengoed. De Historische Kring Neede kwam met zijn naam op de proppen, op verzoek van de gemeente Berkelland. Oudste dochter Riëtte onthult het straatnaambordje aan het begin van de straat, waarna zoon Jan Buter een dialectgedicht van zijn vader voordraagt. De krant in de ingegraven tijdcapsule is een uitgave van ProWonen-stagiaire annex student media/vormgeving Bo Schutte: Dagblad De Berg.

Hier een videoimpressie: