Volledig scherm
Vleermuiskelder met bovengrondse kraamkamer in Hupsel © Peter Zandee

Video | Vleermuistoren compenseert schuren langs N18

BOEKELO/HUPSEL Het zijn vooral stallen en veldschuren die het veld hebben geruimd voor de N18. Maar ook gesloopte huizen waar vleermuizen 'kind aan huis' waren.Soms zonder dat mensen ooit er veel van merkten.

Maandagmiddag is in het Teesinkbos in Boekelo een vleermuistoren geopend die het verlies aan ander onderdak voor verschillende vleermuissoorten moet compenseren waar dat door de aanleg van de nieuwe autoweg N18 verdwijnt. Net op tijd, want hoewel de weg er pas over twee jaar kant en klaar bijligt, wordt het tijd voor de winterslaap voor dakloos geraakte vleermuizen. Eerder werd al een vleermuiskelder aangeleg in een voormalige gierkelder onder een gesloopte stal langs de N18 in Hupsel tussen Eibergen en Groenlo. Ook daar is bovengronds een bouwwerk verrezen dat 's zomers als kraamkamer kan dienen voor vleermuizen.

In het Teesinkbos is architectonisch meer aandacht besteed aan de vleermuistoren. Maar daar staat het bouwsel dan ook in een ooit door een landschapsarchitect ontworpen Engelse parktuin.

In die Engelse traditie is nu een 'folly' opgetrokken. Letterlijk 'dwaasheid', gaat het bij dit genre bouwwerken om niet-conventionele bouwwerken die niet te gebruiken zijn voor bewoning. Wat dat betreft geldt dus een uitzondering voor de beoogde gebruikers: de gewone grootoor, de laatvlieger, gewone dwergvleermuis en nog een paar soorten vleermuizen.

Directeur Jacob van Olst van Landschap Overijssel en de Enschedese wethouder Hans van Agteren onthullen een infobord waarop het idee van de toren voor bezoekers van het bos wordt uitgelegd. Ook Rijkswaterstaat-regiodirecteur Chris Stoffer is van de partij.

Adviesbureau Natuur Inclusief uit Borculo is nauw betrokken bij het project. Ecoloog Jarno Beijk: "Hier is sprake van een muur binnen een muur, binnen een muur. Denk maar aan zo'n Russische matrosjka met een pop binnen een pop, binnen een pop. Zo creëer je een verscheidenheid aan microklimaten waarbij vleermuizen een plekje kunnen uitzoeken van hun voorkeur. Verder zijn er allerlei materialen verwerkt. Voor de een ruwe muren, voor de ander balken om aan te hangen. Hier zijn omgerekend zo'n 100 vleermuisnestkasten in de wanden verwerkt."

Beijk hoopt in Boekelo en Hupsel nog te monitoren in hoeverre de voorzieningen aanslaan. Voor de rest wordt de vleermuistoren met rust gelaten. Maar wandelaars kunnen er evengoed van genieten.

Hier een visuele impressie van de opening van de vleermuistoren:

Volledig scherm
Vleermuistoren Boekelo © Peter Zandee
Volledig scherm
Vleermuiskelder Hupsel © Peter zandee