Volledig scherm
Wethouder Han Boer op de mat met judodocent Brandon Arends onder zich. © Foto Lars Smook

Video | Wethouder laat zich niet kennen bij start schooljudo in Eibergen

EIBERGEN - Op IKC De Schakel en IKC De Regenboog in Eibergen wordt judo een vaste factor binnen het onderwijsprogramma. Wethouder Han Boer van Berkelland liet zich niet kennen en stapte de judomat op.

Judo is een sport die weerbaar maakt, maar ook alles te maken heeft met respect en samenwerking. Vorig jaar was IKC De Schakel één van landelijk 372 scholen waar werd kennisgemaakt met schooljudo. Nu wordt een bordje naast de schooldeur onthuld waarmee de school zich profileert als 'schooljudoschool'. "We doen nu eerst een serie van zes weken, maar willen proberen schooljudo en vaste plek te geven. We hebben de intentie het tenminste vijf jaar lang onderdeel te maken van ons beleid", zegt directeur Linette Klein Holkenborg.

Op De Schakel en De Regenboog wordt zowel judo als yoga gegeven. "Wij gaan voor een veelzijdige ontwikkeling van het kind. Schooljudo blijkt een goed middel voor het trainen van andere dingen die goed zijn voor het totale welbevinden van het kind."

Judodocent Brandon Arends kan moeiteloos opnoemen waarom de sport zo aanslaat. "Er is altijd wel iets waar je wat aan hebt bij judo. Als je al niet snel en lenig bent, kan een iets dikker kind voordeel hebben van zijn gewicht. Dat geeft je geestelijk een steuntje in de rug."

Sport- en onderwijswethouder Han Boer laat zich bij de presentatie van het schooljudoproject niet kennen en wisselt zijn colbert om voor een judopak. Hij sluit zijn proefpartij tegen de judodocent met winst af.