Volledig scherm
Erik te Selle uit Winterswijk werd 2 juli 2014 met geweld beroofd en om het leven gebracht bij zijn huis aan de Groenloseweg. © Theo Kock/ bewerking DG

Vijftien en zeven jaar cel voor fatale roofoverval Te Selle

ZUTPHEN/ WINTERSWIJK - De rechtbank in Zutphen heeft Moldaviërs Vitali B. en Igor L. respectievelijk tot vijftien en zeven jaar cel veroordeeld voor de fatale overval op de familie Te Selle in Winterswijk. Bij die overval op 2 juli 2014 kwam Erik te Selle om het leven.

De opgelegde straffen zijn gelijk aan de eisen van de officier van justitie.

Zwaarste straf
De zwaarste straf is voor Vitali B. (29). Hij plakte destijds de mond van Te Selle af waardoor de Winterswijker stikte.

Zijn handlanger Igor L. (28) moet van de rechter zeven jaar de cel in. De derde overvaller, Igor V., is eerder in Moldavië al veroordeeld tot 20 jaar cel.

Overval
Erik te Selle werd in de avond van 2 juli 2014 buiten zijn woning aan de Groenloseweg in Winterswijk overmeesterd door drie mannen. Ze sloegen hem, bonden hem vast en plakten zijn mond af met tape. Ook zijn vrouw werd in huis vastgebonden.

Met een pinpas en mobiele telefoon gingen de daders er vandoor. Erik Te Selle werd na de overval onder een zeil achter het huis gevonden. Hij bleek te zijn gestikt.

Drie aanhoudingen
Het 25 man sterke team dat de zaak moest oplossen, het Team Grootschalige Opsporing, had lange tijd geen succes. Totdat in mei 2015 drie Moldaviërs werden aangehouden. In Frankrijk werd Igor L. gearresteerd, in Rusland werd Vitali B. aangehouden.

Beide verdachten werden uitgeleverd aan Nederland om hier berecht te worden. De derde man, Igor V., kreeg in Moldavië 20 jaar cel.

Onduidelijk
Volgens L. en B. was de overval op de familie Te Selle een spontaan plan. Maar de leden van de rechtbank betwijfelden dat tijdens de zitting twee weken geleden. De drie overvallers hadden immers twee rollen ducttape bij zich en V. heeft bij de politie verklaard dat de mannen 's middags al hun telefoons op elkaar hadden afgestemd.

De verdachten verschaften de rechters geen duidelijkheid ondanks vele vragen. Ze zeggen niet meer precies te weten hoe het allemaal is gegaan.