Volledig scherm
Industrieterrein Gaxel (Vreden) vanuit de lucht boven buurgemeente Winterswijk. Rechts de grensovergang waar een grensoverschrijdend dienstencentrum is gepland. © Gemeente Winterswijk

Vreden: industrieterrein bij grens met 38 ha uitbreiden in plaats van 19 hectare

VREDEN – De gemeente Vreden wil het industrieterrein Gaxel, pal aan de grens met Winterswijk, met 38 hectare uitbreiden. Er lagen al plannen om het bedrijvenpark van nu 120 hectare met 19 hectare te vergroten, maar dat moet nu dus het dubbele daarvan worden. 

 De extra uitbreiding heeft te maken met de toenemende economische bedrijvigheid in de grensplaats, maar ook met de komst van het grensoverschrijdend dienstencentrum waaraan Vreden samen met Winterswijk werkt.

Instemming

De gemeenteraad van Vreden heeft ingestemd met de plannen, maar de beslissing valt volgens de Münsterland Zeitung in Münster, waar de Bezirksregierung er in juni nog een klap op moet geven. Er is echter al intensief contact geweest tussen Vreden en de regionale autoriteiten over de plannen.

Dienstencentrum

De nieuwe industriegrond van Gaxel moet het bestaande bedrijvenpark langs de Winterswyker Strasse in Vreden laten aansluiten bij het grensoverschrijdende dienstencentrum dat op de grens gevestigd moet worden. De gemeente Winterswijk en de Stadt Vreden hebben de benodigde gronden daarvoor al aangekocht. De gemeenten zijn ook bezig met de voorbereidingen voor de aanbestedingsprocedure van het gebouw. 

Vreden laat intussen ook een haalbaarheidsstudie uitvoeren voor een betere ontsluiting van industrieterrein Gaxel met een nieuwe weg richting de N70, de weg Borken-Ahaus.