Volledig scherm
De beoogde hangplek , onder de betonnen trap, op zo'n vijftig meter van de ingang van het Ter Weeme park. © Harry Overbeek

Vrijwilligers Needs park woedend om aangewezen hangplek

NEEDE - Witheet zijn de vrijwilligers van het Needse Ter Weeme park. Ondanks gesprekken die met de gemeente zijn gevoerd en de tientallen meldingen bij politie van vandalisme en overlast, is er tóch een hangplek voor de jeugd aangewezen vlakbij de ingang van het park.

NEEDE – Blikjes Redbull en bier liggen standaard verspreid in het gras. Complete containers en fietsen zijn het afgelopen jaar in het water gegooid. Een bankje is met een koevoet bewerkt en rond de ingang van het park vinden de zes vrijwilligers uitwerpselen, maandverband en tampons. „Het is echt verschrikkelijk”, vertellen Harry Overbeek en Jan Geesink. De Needenaren zetten zich al jaren in voor het behoud van het park en de dieren die er leven, maar het plezier is ze ontnomen het afgelopen jaar. Overbeek: „Er is een groep van 25, 30 jongeren die rondhangt bij het park. Niet zomaar kletsen en samenzijn, maar echt rotzooi trappen. Er wordt gedeald in drugs, er is harde muziek. Ze slaan enorm grove taal uit en treiteren echt.”

Jan Geesink knikt. De vrijwilligers sluiten het hek tegenwoordig elke avond. Ze gaan er niet graag meer alleen naartoe. Want: ,,Los van alle rotzooi die we telkens aantreffen en de geluidsoverlast, gaat er een dreigende sfeer uit van de groep. We horen van Needenaren dat ze het park mijden, ze zijn gewoon bang.”

Meerdere malen zijn er gesprekken met de gemeente gevoerd. Er werd in een jaar tijd 25 keer melding gemaakt van vandalisme en overlast bij de politie. De wijkagent beloofde vaker te komen, maar Overbeek ‘zou niet weten hoe hij eruit ziet’. Wethouder Van Haaren is wel wezen kijken, vertelt Geesink. „Ze was onder de indruk en zei: dit moeten we echt niet willen. En wij geloven ook echt wel dat er aan dit probleem gewerkt wordt.” Groot was daarom de verontwaardiging toen de vrijwilligers in deze krant lazen dat de gemeente uitgerekend de ruimte onder de betonnen trap bij de Spilbroekhal aan Bleekenweg tot een van de vier hangplekken heeft bestempeld. „Dit is op een steenworp afstand van de ingang van het park. Bovendien is het een hele donkere plek, totaal uit het zicht. Onvoorstelbaar en een klap in ons gezicht.” 

Om met inwoners het gesprek aan te gaan, houdt de gemeente dinsdag om 19.00 uur een inloopavond in grand café De Hofmaat. Overbeek en Geesink roepen alle Needenaren die zich betrokken voelen bij de kwestie op om vooral te komen. „We hopen op steun van de Needse bevolking. Want voor ons voelt het alsof het ons uit de handen glipt. Vrijwilligers dreigen af te haken en dat is het einde van het park.”