Volledig scherm
Bijschrift foto: Wethouder Marijke van Haaren zet met molenaar Bennie Mensink de molen in werking. Nationale Molendag in Neede is met deze handeling geopend. © Rieta van der Linde

‘Vrijwilligers nodig om
molens draaiend te houden’

NEEDE - Zonder vrijwilligers geen draaiend erfgoed als molens. Die boodschap geven de vrijwilligers Bennie Mensink en Joop Knoop bezoekers mee die de Hollandsche Molen bij Neede bekijken in het kader van Nationale Molendag.

Wethouder Marijke van Haaren opende zaterdag Nationale Molendag in Neede, door de molen samen met molenaar Bennie Mensink in werking te zetten.  Voor wie het ‘kip-ei’ verhaal rond molens nog niet kent: het proces begint met ter plekke gebakken pannenkoeken. Van meel, gemaald in...

 “Op dit moment zijn er nog 1.200 werkende molens in ons land. Vroeger waren dit er zeker 12.000. Met windkracht werd de energie geleverd die nodig was voor het verwerken van granen. In onze gemeente hebben we maar liefst vijf molens die nog in werking zijn. Prachtig dat dit cultuurgoed zo mooi bewaard is gebleven. Dit is te danken aan de inzet van de vrijwilligers”, vertelt de wethouder voordat zij de openingshandeling verricht. 

Vrijwilligers

In de molen maalt molenaar Joop Knoop het graan. Over belangstelling heeft hij niet te klagen. Jonge bezoekers kijken hun ogen uit. “Extra leuk is de aandacht van de jeugd. Hopelijk lopen ze warm om zich later in te zetten als molenaar. Want er is echt een tekort aan nieuwe vrijwilligers. En juist deze mensen zijn nodig om de molens draaiende te houden”, legt Knoop uit. Voordat de bezoekers de molen verlaten, laten ze een pannenkoek gebakken met het meel dat in de molen is gemaakt goed smaken. Onder het genot van een kopje koffie aangeboden door café de Olde Mölle genieten de bezoekers op het terras bij de ingang van de vrolijk versierde molen van het uitzicht.