Volledig scherm
De rechtbank in Zutphen. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Vrouw (51) uit Lichtenvoorde verduisterde tonnen van eigen parochie

ZUTPHEN/ LICHTENVOORDE - De rechtbank heeft een 51-jarige vrouw uit Lichtenvoorde wegens verduistering van enkele tonnen van de voormalige Sint Bonifatiusparochie veroordeeld tot de maximale werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden.

De ex-penningmeester verduisterde enkele tonnen tussen 22 januari 2009 en 18 juni 2011. Het exacte bedrag is niet meer vast te stellen maar het gaat, zo stelt de rechtbank, om minstens 250.000 euro. De vrouw heeft het geld voor eigen doeleinden gebruikt. Onduidelijk blijft waaraan ze het geld precies heeft uitgegeven. 

‘Vertrouwen beschaamd’

Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf zou passend zijn, maar de rechtbank legt geen celstraf op omdat het zeven jaar heeft geduurd voordat de zaak inhoudelijk werd behandeld. Doordat het zolang duurde is een deel van de aanklacht van voor 2009 verjaard. Bij de beoordeling neemt de rechtbank mee dat de vrouw een persoonlijkheidsstoornis heeft en enigszins verminderd toerekeningsvatbaar was toen het delict werd gepleegd. 

Tijdens de inhoudelijke behandeling verklaarde de vrouw dat ze iedereen tevreden wilde houden en mede daardoor het overzicht was kwijtgeraakt. De rechtbank neemt het de vrouw kwalijk dat zij het vertrouwen van de parochie en de mensen die geld aan de parochie gaven heeft beschaamd. De officier van justitie eiste twee weken geleden 240 uur werkstraf en 6 maanden voorwaardelijk.