Volledig scherm
In Berkelland richtte vuurwerk 8.860 euro schade aan in de openbare ruimte. © ANP

Vuurwerkschade in Berkelland: 22 prullenbakken en twee lichtmasten vernield

BORCULO/NEEDE/EIBERGEN - In de gemeente Berkelland zijn rondom de jaarwisseling maar liefst 22 vuilnisbakken in de openbare ruimte vernield. Ook twee lantarenpalen moesten het ontgelden. Bij elkaar opgeteld was de vuurwerkschade volgens de gemeente Berkelland 8.860 euro, een flinke stijging ten opzichte van een jaar eerder. 

Ravage

Tijdens de jaarwisseling van 2018 op 2019 werd met vuurwerk voor 2.640 euro aan ravage aangericht. Dat was echter een uitschieter in positieve zin, zegt gemeentewoordvoerder Henny Roos. „Het jaar daarvoor lag het bedrag rond de 7.000 euro.” 

330 euro per bak

De flinke stijging van dit jaar zit’m hem in het grote aantal opgeblazen vuilnisbakken: acht in Neede, zes in Eibergen, vier in Borculo en vier in Ruurlo. Vervanging kost de gemeente 330 euro per prullenbak aan materiaal en manuren. Voor 22 bakken komt dat neer op een totaalbedrag van 7260 euro. Daar komt 1600 euro voor de beide beschadigde lichtmasten bij.

Straatkolken

Overigens is het goed mogelijk dat de komende maanden tijdens reguliere inspecties nog vernielingen worden ontdekt aan straatkolken waarin vuurwerk tot ontploffing is gebracht. De gemeente Berkelland houdt niet bij om hoeveel gevallen het gaat en hoeveel geld daarmee gemoeid is.