Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

Waarom moet boer in Berkelland wel betalen voor glasvezel?

BORCULO - Waarom kost glasvezel de bewoners in het buitengebied wél geld? Dat wil GemeenteBelangen-raadslid Arnold Kion van het college van B en W weten.

Hij wijst het college van Berkelland erop dat bij de eedere aanleg van breedband in de kernen geen vergoeding van bewoners werd gevraagd.

Glasvezelmaatschappij Achterhoek
De provincie Gelderland vormt samen met de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk, Lochem en Doesburg de Glasvezelmaatschappij Achterhoek.

Het bedrijf biedt plattelandsbewoners in de deelnemende gemeenten aan om, tegen betaling van 500 euro, glasvezel te laten aanleggen. De abonnementskosten komen hier nog bovenop.

Bijbetalen

Iedereen in het buitengebied betaalt dezelfde prijs voor de aanlegkosten, of je nu diep in de bossen woont of tussen de weilanden. Arnold Kion wil nu graag van het college weten hoe dit bedrag van 500 euro is samengesteld.

De gemeenten in Glasvezelmaatschappij Achterhoek hebben een lening verstrekt voor de aanleg van breedband. Voor Berkelland is dit 6 miljoen euro. Als 50 procent van het buitengebied akkoord gaat met de aanleg van glasvezel, gaat de schop de grond in.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement