Beltrum - Boerderijenfietstocht Beltrum, fietsers nemen kijkje in veehouderij Hanselman Jelske Franken met haar moeder en oppas
Volledig scherm
Beltrum - Boerderijenfietstocht Beltrum, fietsers nemen kijkje in veehouderij Hanselman Jelske Franken met haar moeder en oppas © Annina Romita

Wagenbouwers redden LTO-fietstocht door Berkelland

EIBERGEN/BELTRUM - De fietstocht ‘De boer op’ van de LTO afdeling Eibergen krijgt alsnog een doorstart. Dankzij wagenbouwers in Beltrum.

Vorig jaar meldde organisator Johan te Raa dat hij het na 23 jaar voor gezien hield. „Niemand wil de organisatie overnemen”, aldus Te Raa in juli in deze krant. 

Maar de LTO-fietstocht is gered. „Er heeft zich alsnog een nieuwe organisator gemeld”, aldus Andre te Fruchte van LTO Noord. Na een aantal gesprekken heeft landgoed Het Noasman de knoop door gehakt en gaan zij met hulp van Wagenbouwgroep Oet alle Windstreken op zondag 28 juli 2019 een fietstocht organiseren door het buitengebied van Berkelland. 

Opnieuw worden er vier bedrijven in het buitengebied bezocht. Het zullen niet meer alleen boerenbedrijven zijn, maar ook andere bedrijven die gevestigd zijn in het buitengebied. Verder zal Vereniging Agrarisch Natuur beheer Berkel en Slinge met een informatiestand aanwezig zijn bij een nieuw aangelegd natuurgebied.

Mark Nahuis van de nieuwe organisatie: „In 2018 waren we één van de bedrijven die bezocht werd en ik vond het erg mooi de fietsers ons bedrijf te laten zien. Toen ik hoorde dat het de laatste editie was dacht ik, kunnen wij hier samen met onze wagenbouwgroep niet iets in betekenen. Veel wagenbouwers wonen namelijk in het buitengebied”. 

De tocht krijgt een andere naam; de ‘Bedrijvigheid op de boer’-tocht moet laten zien dat er heel wat bedrijvigheid is in het buitengebied. Inmiddels is de route globaal klaar, hebben de bedrijven toegezegd en wordt er nog gewerkt aan de precieze invulling.