Volledig scherm
Het stromend houden van het water in de Berkel (hier bij Rekken) is van belang voor de waterkwaliteit. © Jan Ruland van den Brink

Water vanuit Twentekanaal overgepompt om Berkel stromend te houden

LOCHEM/ DOETINCHEM - Om het water in de Achterhoekse rivier de Berkel stromend te houden, wordt er met grote pompen water overgeheveld vanuit het Twentekanaal. De pompen hiervoor staan opgesteld bij Lochem, waar het kanaal en de rivier dicht langs elkaar lopen.

Het water in de Berkel stromend houden is van belang voor de waterkwaliteit, zegt woordvoerder Minke Huurnink van het waterschap Rijn en IJssel. ,,Stromend water is minder gevoelig voor algen en warmt minder snel op, wat weer goed is voor het zuurstofgehalte. Hierdoor is er een beter leefklimaat voor vissen en waterplanten”, zegt ze.

Water staat stil in acht van de tien beken

Volledig scherm
Het stromend houden van het water in de Schipbeek is ook van belang voor watervogels, zoals hier in Borculo. © Kees van Rijn

Behalve de Berkel krijgt ook de Schipbeek om dezelfde reden extra water aangevoerd. Het zijn de enige twee waterlopen in het gebied van Rijn en IJssel waar dit mogelijk is, zegt Huurnink, omdat deze relatief dichtbij het Twentekanaal liggen en overpompen van water mogelijk is.

In acht op de tien beken in het Rijn en IJssel-gebied staat het water inmiddels stil, zegt Huurnink. Dit ondanks de maatregelen om water in het gebied vast te houden met bijvoorbeeld ballen die duikers afsluiten. ,,Het is gewoon te droog”, zegt ze.

Ook de regen van de afgelopen dagen heeft niet veel geholpen voor bijvoorbeeld de grondwaterstand, die nog steeds extreem laag is. ,,De regen is even goed voor de tuin, maar blijft dicht aan de oppervlakte. Het meeste water is al verdampt voor het diep de grond in kan zakken. Voor de lange termijn heeft het dus geen voordelen”, zegt Huurnink.